Kłaniam się nisko. Dzisiaj szybki wpis na bloga. Sobotę rozpocząłem dość ambitnie, gdyż rywalizowałem na arenie sportowej. Mimo dużego zmęczenia, czekało mnie jeszcze cotygodniowe uzupełnienie zapasów w lodówce. Na szczęście ludzie w supermarketach już nie wariują jakby miała wybuchnąć wojna. Dość sprawnie to poszło. Rozładowane baterie organizmu nie pozwoliły mi na zabawę w master chefa, dlatego dzisiaj będzie prosto, szybko, tanio i smacznie.
Posiłek przygotowałem w niespełna 30 minut, a koszt na osobę nie przekroczył 3,50 zł. Tym razem na moim talerzu gościła drobiowa wątróbka z karmelizowaną cebulą i chutney-em mango. Wątróbka usmażona w punkt w indyjskiej odsłonie. Polecam sprawdzić to rozwiązanie.
Chutney Mango oczywiście od firmy Patak’s Polska. W dalszym ciągu trwa konkurs na ich profilu instagramowym, aby wziąć udział wystarczy zrobić danie z ich produktu i oznaczyć hastagiem #indiezpataks. Na laureatów czekają fajne nagrody.
Dzisiaj było jedzone z patelni bo szkoda czasu na mycie garów. Niestety nie mam miejsca w kuchni na zmywarkę, taki urok kawalerki.
Trzymajcie się! Lecę trochę pomęczyć swoją wątrobę 🙂
Piona !
Składniki:
- 500 g drobiowej wątróbki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki chutney mango
- 50 g masła
- mąka pszenna
- sól morska
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć podroby. Pozbyć się błon i żyłek z wątróbki.
- Oprószyć mąką z każdej strony.
- Posiekać cebule w pióra. Podsmażyć ma maśle, aż uzyska złoty kolor. Przełożyć do miseczki.
- Usmażyć wątróbkę na maśle z każdej strony (ok. 7-10 minut na średnim ogniu).
- Dodać do wątróbki karmelizowaną cebulę i chutney mango. Smażyć na małym ogniu kolejne 10 minut.
- Doprawić wątróbkę solą morską.