WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULKĄ

Kłaniam się nisko. Dzisiaj szybki wpis na bloga. Sobotę rozpocząłem dość ambitnie, gdyż rywalizowałem na arenie sportowej. Mimo dużego zmęczenia, czekało mnie jeszcze cotygodniowe uzupełnienie zapasów w lodówce. Na szczęście ludzie w supermarketach już nie wariują jakby miała wybuchnąć wojna. Dość sprawnie to poszło. Rozładowane baterie organizmu nie pozwoliły mi na zabawę w master chefa, dlatego dzisiaj będzie prosto, szybko, tanio i smacznie.

Posiłek przygotowałem w niespełna 30 minut, a koszt na osobę nie przekroczył 3,50 zł. Tym razem na moim talerzu gościła drobiowa wątróbka z karmelizowaną cebulą i chutney-em mango. Wątróbka usmażona w punkt w indyjskiej odsłonie. Polecam sprawdzić to rozwiązanie.

Chutney Mango oczywiście od firmy Patak’s Polska. W dalszym ciągu trwa konkurs na ich profilu instagramowym, aby wziąć udział wystarczy zrobić danie z ich produktu i oznaczyć hastagiem #indiezpataks. Na laureatów czekają fajne nagrody.

Dzisiaj było jedzone z patelni bo szkoda czasu na mycie garów. Niestety nie mam miejsca w kuchni na zmywarkę, taki urok kawalerki.

 

Trzymajcie się! Lecę trochę pomęczyć swoją wątrobę 🙂

Piona !

 

Składniki:

  • 500 g drobiowej wątróbki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki chutney mango
  • 50 g masła
  • mąka pszenna
  • sól morska

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć podroby. Pozbyć się błon i żyłek z wątróbki.
  2. Oprószyć mąką z każdej strony.
  3. Posiekać cebule w pióra. Podsmażyć ma maśle, aż uzyska złoty kolor. Przełożyć do miseczki.
  4. Usmażyć wątróbkę na maśle z każdej strony (ok. 7-10 minut na średnim ogniu).
  5. Dodać do wątróbki karmelizowaną cebulę i chutney mango. Smażyć na małym ogniu kolejne 10 minut.
  6. Doprawić wątróbkę solą morską.