DOMOWY MAJONEZ

Kłaniam się nisko. Wczoraj wrzucałem domowej produkcji burgery, gdzie począwszy od bułki, przez wyrabianie mięsa, a skończywszy na majonezie było starannie przygotowywane w domowych warunkach. No dobra ser, bekon i warzywa, tu nic nie kombinowałem. Ok, wiecie o co mi chodzi. Wracając do tematu, dzisiaj podzielę się przepisem na swojski majonez. Taki jaki robiły nasze kochane babcie.

Osoby, które śledzą mój profil od dłuższego czasu, mogą pamiętać przepis na majonez. Nawet nagrałem filmik na YouTube. Nasuwa się pytanie: po co Was znowu męczę majonezem? Z jednej podstawowej przyczyny, bo lubię 🙂 A tak naprawdę, przepis z użyciem blendera nie zawsze się sprawdza, gdyż trzeba mieć wysokiej mocy blednder, wąskie naczynie, i trochę szczęścia. Teraz mogę Wam zdradzić, że przy użyciu blendera majonez wyszedł mi dopiero za trzecim razem. Natomiast przy „babcinej” metodzie wyszedł za pierwszym razem, bez większej spiny. Czas jest znacznie dłuższy, i trzeba użyć sporo siły, ale lepiej smakuje, kiedy człowiek wie ile włożył w to wysiłku i serca.

Standardowo do tego przepisu będziecie potrzebowali żółtka, olej, musztardę, ocet, sól i pieprz. Ewentualnie jak chcecie zrobić majonez smakowy to można dodać ulubione zioła, czosnek, czy nawet skwarki boczku i chorizo. Potrzebna będzie Wam jeszcze duża miska i solidna rózga (trzepaczka) – zwał jak zwał.

Wszystko dokładnie opisane jest poniżej.

Zmykam na jakieś „Łebskie” tańce.

Piona.

 

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 300 – 400 ml oleju rzepakowego (w zależności od wielkości żółtek i jakości oleju)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Proces twórczy:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wrzucić do dużej miski, wlać ocet z białego wina, i energicznie rózgą (trzepaczką) ubić zawartość na gładką masę.
  2. Dodać łyżeczkę musztardy i ponownie ubić na gładką masę.
  3. Wlewać powoli olej do miski, przy jednoczesnym ubijaniu majonezu, aż do momentu kiedy skończy się olej a majonez będzie gęsty.
  4. Wlać sok z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
  5. Przełożyć do słoika.
  6. Smacznego.