Kłaniam się nisko. Pod koniec wakacji pogoda przypomniała sobie o wysokiej temperaturze. Dzisiaj w kuchni praktycznie wszystko wypadało mi z rąk, nie wiem czy to przez upał panujący przy blacie czy dwie lewe ręce. Najważniejsze jednak, że plan został zrealizowany, a dzisiejszy przepis wyszedł przepyszny. Teraz leże na łóżku i ledwo wciskam kolejne klawisze klawiatury. Przejadłem się, ale nie żałuję.
Wracając z wakacji przejeżdżałem wielokrotnie przez tereny zalesione przy których stali ze swoimi zbiorami grzybiarze. Za każdym kolejnym razem zwalniałem prędkość i podpatrywałem co widnieje w wiklinowych koszach. Grzybów było w brud, ale co innego skradło moje serce i myśli, przez kolejne godziny wędrówki. Oczywiście był to jagody. Kilkadziesiąt kilometrów przed moim rodzinnym Sosnowcem, zakupiłem duży słoik pięknych jagód, cena uczciwa bo 15 zł za litrowy słoik. Następne minuty wyobrażałem sobie co z tego przygotuje.
Takim oto sposobem powstał dzisiejszy przepis na JAGODZIANKI, czyli przepyszne drożdżówki wypełnione wspaniałymi jagodami zebranymi w lasach Jury Częstochowskiej. Ciasto wyszło puszyste, farsz słodki, a lukier z nutą cytryny. Coś niesamowitego. Bomba.
Dałem radę zjeść 3 jagodzianki, około 900 kalorii. Jakieś pomysły jak mogę to teraz spalić ?
Tymczasem.
Piona.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 120 ml ciepłego mleka 3,2 %
- 40 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 7 g suchych drożdży
- 2 żółtka
Farsz
- 150 g jagód
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier
- sok z cytryny
- cukier puder
Proces twórczy:
- Przesiać mąkę do miski. Dodać suche drożdże. Wymieszać.
- Wyrobić rózgą żółtka z drobnym cukrem na jednolitą masę.
- Rozpuścić masło i odłożyć do wystygnięcia. Lekko podgrzać mleko.
- Wlać mleko do mąki, dodać żółtka z cukrem i wszystko wyrabiać przez 7-10 minut na stolnicy do uzyskania gładkiej masy. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odłożyć na 120 minut.
- Jagody umyć pod bieżącą zimną wodą. Odsączyć z nadmiaru wody, przełożyć do miseczki. Wsypać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej. Lekko wymieszać.
- Ciasto podzielić na 6-8 części (mniej więcej po 80 g na drożdżówkę. Uformować kulki. Każdą kulkę rozpłaszczyć, nałożyć farsz z jagód i zamknąć jagodziankę. Nadać odpowiednią formę jagodziance. Przełożyć jagodzianki na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, „zamknięciem” do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
- Posmarować jagodzianki żółtkiem z 1 łyżką mleka.
- Rozgrzać piekarnik do 170-180 stopni Celsjusza. Piec jagodzianki przez 25 minut. Odstawić do wystygnięcia.
- Polać lukrem przygotowanym z soku cytryny i cukru pudru (łączymy sok z cytryn z cukrem pudrem ciągle mieszając rózgą, aż uzyskamy biały gęsty lukier).
- Smacznego.