KARKÓWKA W SOSIE PIEPRZOWYM

Dzień dobry. Trzy dni wystarczyły, abym ochłonął po porażce polaków z kolombijczykami. Bez dwóch zdań – byliśmy gorsi. Nie ma co rozpisywać się o przyczynach, takiej a nie innej dyspozycji biało-czerwonych. Jestem pewien jednego – każdy dał z siebie wszystko. Nie wierzę w teorie spiskowe, że nie zależało komuś na sukcesie. Jeszcze miesiąc temu, większość obecnych hejterów nosiła ich na rękach, pompując z całych płuc ogromny balon. Takie są uroki sportu. Jutro ostatni mecz tej kadry. Jeśli się wyrobię z wszystkim w pracy, to obejrzę bez większych emocji – będę miał mniej zmarszczek 🙂

Parę słów padło o mundialu, to teraz przejdźmy do spraw nie mniej ważnych, a na pewno smaczniejszych. Wiadomo nie od dziś, że jak człowiek głodny to człowiek zły. Dlatego śpieszę z konkretnym pomysłem na jutrzejszy obiad. Należy zjeść go przed pierwszym gwizdkiem sędziego – godzina 16:00.

Karkówka w sosie pieprzowym to świetna alternatywa dla oklepanej w okresie letnim – karkówki z rusztu. Mięso podczas godzinnego duszenia w sosie własnym idealnie kruszeje. Każdy kęs rozpływa się w ustach. Natomiast sos z zielonego pieprzu nadaje potrawie lekkiej pikanterii. W sezonie letnim polecam podawać z młodymi ziemniaczkami i ogórkiem małosolnym.

Piona !

 

Składniki:

  • 800 g karkówki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 600 ml bulionu lub wody
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml śmietany 18% (do zup i sosów)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyżka mąki

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Pokroić na kawałki o grubości 2-3 cm.
  2. Rozbić kotlety lekko pięścią.
  3. Przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką.
  4. Smażyć mięso z każdej strony po 2-3 minuty.
  5. Przełożyć obsmażone mięso do garnka. Zalać bulionem. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i czosnek, poszatkowaną w pióra cebulę. Dusić pod przykryciem przez godzinę.
  6. Wyjąć mięso, ziele angielskie i liście laurowe. Resztę bulionu zmiksować blenderem na jednolitą masę.
  7. Wymieszać śmietanę z musztardą.
  8. Hartować śmietanę w szklance stopniowo dolewając po łyżce gorącego bulionu (ciągle mieszać aby się nie zważyła śmietana).
  9. Wlać śmietanę do reszty bulionu, ciągle mieszając. Dodać pieprz zielony. Jeżeli sos nadal jest wodnisty, należy dodać jeszcze łyżkę mąki.
  10. Włożyć mięso. Gotować 5 minut.
  11. Podawać z ziemniakami/kaszą i ogórkami małosolnymi.

1-IMG_2164 1-IMG_2167 1-IMG_2172

Dodaj komentarz