Dzień dobry. Trzy dni wystarczyły, abym ochłonął po porażce polaków z kolombijczykami. Bez dwóch zdań – byliśmy gorsi. Nie ma co rozpisywać się o przyczynach, takiej a nie innej dyspozycji biało-czerwonych. Jestem pewien jednego – każdy dał z siebie wszystko. Nie wierzę w teorie spiskowe, że nie zależało komuś na sukcesie. Jeszcze miesiąc temu, większość obecnych hejterów nosiła ich na rękach, pompując z całych płuc ogromny balon. Takie są uroki sportu. Jutro ostatni mecz tej kadry. Jeśli się wyrobię z wszystkim w pracy, to obejrzę bez większych emocji – będę miał mniej zmarszczek 🙂
Parę słów padło o mundialu, to teraz przejdźmy do spraw nie mniej ważnych, a na pewno smaczniejszych. Wiadomo nie od dziś, że jak człowiek głodny to człowiek zły. Dlatego śpieszę z konkretnym pomysłem na jutrzejszy obiad. Należy zjeść go przed pierwszym gwizdkiem sędziego – godzina 16:00.
Karkówka w sosie pieprzowym to świetna alternatywa dla oklepanej w okresie letnim – karkówki z rusztu. Mięso podczas godzinnego duszenia w sosie własnym idealnie kruszeje. Każdy kęs rozpływa się w ustach. Natomiast sos z zielonego pieprzu nadaje potrawie lekkiej pikanterii. W sezonie letnim polecam podawać z młodymi ziemniaczkami i ogórkiem małosolnym.
Piona !
Składniki:
- 800 g karkówki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 600 ml bulionu lub wody
- łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- 250 ml śmietany 18% (do zup i sosów)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
- 1 łyżka mąki
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Pokroić na kawałki o grubości 2-3 cm.
- Rozbić kotlety lekko pięścią.
- Przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką.
- Smażyć mięso z każdej strony po 2-3 minuty.
- Przełożyć obsmażone mięso do garnka. Zalać bulionem. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i czosnek, poszatkowaną w pióra cebulę. Dusić pod przykryciem przez godzinę.
- Wyjąć mięso, ziele angielskie i liście laurowe. Resztę bulionu zmiksować blenderem na jednolitą masę.
- Wymieszać śmietanę z musztardą.
- Hartować śmietanę w szklance stopniowo dolewając po łyżce gorącego bulionu (ciągle mieszać aby się nie zważyła śmietana).
- Wlać śmietanę do reszty bulionu, ciągle mieszając. Dodać pieprz zielony. Jeżeli sos nadal jest wodnisty, należy dodać jeszcze łyżkę mąki.
- Włożyć mięso. Gotować 5 minut.
- Podawać z ziemniakami/kaszą i ogórkami małosolnymi.