BLINY GRYCZANE

Kłaniam się nisko. Dzisiaj udamy się w kulinarną podróż na Kresy Polski, gdzie miesza się kilka kultur. Takim sposobem możemy zasmakować kuchni ukraińskiej, rosyjskiej czy białoruskiej na jednym talerzu. Wschodnie części Polski znane są z kartaczów, pyzów, kołdunów i różnorodnych odmian blin. Ostatni rarytas wjechał dzisiaj do mojej kuchni, w odsłonie gryczanej.

Bliny to drożdżowe naleśniki z mąki gryczano – pszennej, gryczanej, bądź gryczano – żytniej. Podawane są zarówno na słono jak i słodko. Najpopularniejszy sposób podania to z łyżką kwaśnej śmietany i kawiorem z jesiotra. Sposób przygotowania nie jest skomplikowany. Wystarczy zrobić rozczyn drożdżowy, następnie mąkę gryczaną wymieszać z gorącym mlekiem, jajkami, i wyrośniętymi drożdżami.

Bliny należy podawać gorące. Po wystygnięciu robią się gumowate, i tracą cały swój urok. Swoje pierwsze bliny podałem z kwaśną śmietaną, koperkiem oraz kawiorem ze śledzia. Nigdy wcześniej nie miałem przyjemności jeść tego rarytasu, mile się zaskoczyłem. Po kilku placuszkach wpadło parę pomysłów jak można jeszcze wykorzystać „wynalazek” sąsiadów.

Trzymajcie się.

Piona !

 

Składniki:

  • 300 g mąki gryczanej
  • 50 g drożdży
  • 30 ml letniego mleka
  • 200 ml wrzącego mleka
  • 4 jajka
  • łyżeczka soli
  • tłuszcz do smażenia

 

Dodatki

  • kawior lub wędzony łosoś
  • kwaśna śmietana
  • koperek

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować rozczyn. Pokruszyć do miseczki drożdże. Dodać pół łyżeczki cukru i 30 ml letniego mleka. Rozpuścić drożdże. Przykryć ściereczką i odłożyć na 30 minut.
  2. Przesiać mąkę gryczaną do dużej miski. Zagotować mleko, wlać do mąki gryczanej. Wymieszać drewnianą łyżką. Wbić jajka, dodać sól, wlać rozczyn. Wyrobić masę za pomocą drewnianej łyżki.
  3. Przykryć miskę ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce na 60 minut, aż masa „naleśnikowa” podwoi swoją objętość.
  4. Rozgrzać patelnię. Za pomocą pędzelka rozprowadzić niewielką ilość oleju / roztopionego masła po patelni. Chochelką nabrać ciasto i wlać na patelnię. Smażyć z dwóch stron do zarumieniania.
  5. Podawać gorące z łyżką śmietany, kawiorem lub wędzonym łososiem. Posypać koperkiem.
  6. Smacznego.