IMPREZOWE PALUCHY Z KURCZAKA

1-IMG_0803

Jak tam Wasze plany na piątkowy wieczór? Planujecie imprezować w ten weekend ? A może organizujecie jakieś party? Jak tak, to świetnie się składa. Dzisiejszy post będzie dotyczył idealnego dania na domówkę. Nie ważne czy są to urodziny, imieniny, chrzest czy inny powód do świętowania. Chrupiące PALUCHY Z KURCZAKA sprawdzą się w każdej sytuacji. Zapewniam Was, że fit nuggetsy pierwsze znikną ze stołu.

Tym przepisem zapadniecie na długi czas w pamięci Waszych gości. Paluchy z kurczaka to nic innego niż, piersi kurczaka pocięte w długie paski, przyprawione mieszanką przypraw. Chrupiąca panierka składa się z jajka i pokruszonych płatków kukurydzianych. Mając na uwadze noworoczne postanowienia, paluchy wsadziłem do piekarnika. Kurczak wyszedł z wierzchu chrupiący, a w środku soczysty. Czyli wszystko wyszło jak zaplanowałem.

Zapomniałbym o mistrzowskim dipie musztardowo-miodowym. Dip w połączeniu z paluchami niszczy kubki smakowe, niczym Kamil Stoch swoich rywali na skoczni. Miazga. Sos przygotujecie błyskawicznie. Wystarczy, że połączycie wszystkie składniki i dokładnie wymieszacie. Włożycie na chwilę do lodówki i sukces gwarantowany.

Składniki:

1 kg piesi kurczaka

2 jajka

500 g płatków kukurydzianych

mieszanka przypraw

1/3 łyżeczki soli morskiej

1/3 łyżeczki czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

1/3 łyżeczki chili

1 łyżeczka tymianku

1/3 łyżeczka pieprzu ziołowego

dip musztardowo – majonezowy

4 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka miodu

1 łyżka musztardy

1 łyżeczka soku z cytryny

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć piersi kurczaka. Pokroić w cienkie, długie paski.

  2. Rozbełtać jajka na talerzu. Na drugim talerzu pokruszyć płatki kukurydziane.

  3. Przyprawić paski kurczaka przygotowaną mieszanką przypraw.

  4. Pomoczyć paluch w jajku, a następnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych.

  5. Gotowe paluch położyć na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  7. Przygotować dip. Połączyć ze sobą majonez, miód, musztardę, jogurt i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki.

1-IMG_0796 1-IMG_0797 1-IMG_0802 1-IMG_0803

Dodaj komentarz