DOMOWE PĄCZKI

1-IMG_0537

W prawdzie tłusty czwartek jest dopiero za dwa dni, ale przepisem na domowe pączki podzielę się z Wami w już teraz. Nie ma na co czekać. Dzień święty trzeba święcić, więc trzeba dobrze się przygotować.

Słysząc „tłusty czwartek”, od razu kojarzą mi się pączki i faworki. Co roku staram się pobić osobiste rekordy w zjedzonych pączkach. Na chwilę obecną rekord wynosi 12 pączków w 24 godziny. Szaleństwa nie ma. Pewnie nie grozi mi rekord guinessa, ale za dobrego pączka oddałbym wiele. Uwielbiam z nadzieniem z czarnej porzeczki, wiśni. Oddałbym wiele za pączka z nadzieniem czekoladowym, a nawet różanym. Ta bomba kaloryczne jest zajebiście smaczna. Raz do roku można poszaleć i zamienić się w pączkożercę.

Dotychczas w pączki zaopatrywałem się w pobliskiej piekarni. W tym roku poszedłem na całość i zrobiłem swoje. Zajęcie dość czasochłonne w porównaniu z przejściem kilkudziesięciu metrów do cukierni. Suma summarum smak domowych pączków spłacił z nawiązką, poświęcony czas. Kreple wyposażyłem w nadzienie z czarnej porzeczki oraz nutellę. Jedną porcję standardowo usmażyłem w smalcu wieprzowym.

Składniki:

500 g mąki pszennej

10 g suchych drożdży

75 g cukru drobno zmielonego

30 g roztopionego masła

250 ml letniego mleka

20 ml spirytusu

3 żółtka

jajko

opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

3 kostki smalcu

ulubiona konfitura lub krem czekoladowy

Proces twórczy:

  1. Przesiać mąkę dwa razy. Połączyć wszystkie suche składniki ( mąka, cukier, drożdże, cukier wniliowy, sól). Dokładnie wymieszać.

  2. Dodać mokre składniki (mleko, masło, żółtka, jajko spirytus).

  3. Wyrabiać ciasto przez 10-15 minut, aż będzie elastyczne.

  4. Włożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

  5. Podzielić ciasto na 12-14 części (po 50 gram każda). Uformować kuleczki. Spłaszczyć ręką każdą „kuleczkę”. Nałożyć nadzienie i zamknąć pączka. Ponownie nadać okrągły kształt pączkowi..

  6. Odstawić na oprószoną stolnicę do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

  7. Roztopić smalec. Nagrzać tłuszcz do 170 stopni Celsjusza. Smażyć partiami pączki. Po 3-4 minuty z każdej strony. Pilnować, aby się nie spaliły.

  8. Odsączyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

1-IMG_0535 1-IMG_05371-IMG_0540 1-IMG_0542

Dodaj komentarz