Pomysł na taką kompozycję smakową wpadł mi podczas konsumpcji sadzonych jajek na bekonie. W międzyczasie rozmyślałem nad niekonwencjonalnym połączeniem burgera z bekonem. Bijąc się z myślami postanowiłem nafaszerować burgera dużą ilością chadderu następnie owinąć go plastrami bekonu. Czynność bardzo prosta w wykonaniu, a smak nie do opisania
Składniki:
bułka do burgerów
200 g wołowiny
6 plasterków boczku wędzonego
ser żółty
papryczka chili
sos curry
pomidor
cebula czerwona
sól
pieprz
czosnek
papryka czerwona
kumin
Proces twórczy:
1. Mięso mielone z wołowiny przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, kuminem oraz papryką czerwoną. Ser żółty kroimy w kostkę, a papryczkę chili drobno siekamy. Oba składniki dodajemy do mięsa i formujemy owalnego burgera. Ja do tego celu używam praski;
2. Burgera owijamy boczkiem;
3. Grillujemy po 6-7 minut z każdej strony. Pod koniec czasu dorzucamy na ruszt bułki;
4. Składamy naszego buksa ! Dodajemy wszystkie ulubione warzywa i polewamy obficie sosem curry.