ZASMAŻANA KAPUSTA CURRY

Kłaniam się nisko. W niedzielne popołudnie podzielę się z Wami przepisem na zasmażaną kapustę kiszoną. Jednak nie będzie to standardowa kapusta na zasmażce, lecz kapusta curry na mleczku kokosowym, paście curry. Dodatkowo smak wzbogaciłem pikantną kiełbasą chorizo. Taka kompilacja składników wyniosła kapustę w inny wymiar, czy lepszy, tego nie wiem? Musisz sam to sprawdzić. Jak dla mnie jest to ciekawa propozycja do poszukiwania nowych smaków w burgerach czy polskich klasyków. W najbliższym czasie na pewno pokombinuje coś w połączeniu ze schabowym.

Inspirację za czerpałem z rewelacyjnej restauracji Akuku w Kazimierzu Dolnym. To co kuchnia podaje na talerzach to mistrzostwo świata. Jeżeli będziecie gdzieś w pobliżu musicie koniecznie odwiedzić to miejsce. Dają radę!

Tymczasem.

Piona.

 

Składniki:

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 1 szalotka
  • 100 g chorizo
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczka pasty curry (możecie dać całą jeżeli lubicie pikantne dania)
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Pokroić w drobną kostkę kiełbasę i szalotkę. Na zimną patelnie wrzucić kiełbasę i smażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie wrzucić szalotkę i zeszklić na złoty kolor.
  2. Dodać pastę curry i curry w proszku. Wymieszać, smażyć kolejne 2-3 minuty.
  3. Wlać mleczko kokosowe i śmietankę. Przecisnąć przez praskę czosnek. Smażyć kolejne 5 minut.
  4. Przemyć kapustę pod bieżącą zimną wodą. Z grubsza pokroić. Dorzucić do reszty składników. Dusić 5-7 minut.
  5. Gotowe.