PLEŚNIAK

Kłaniam się nisko. W poniedziałkowe popołudnie zaserwowałem sobie jabłkowy deser, w postaci przepysznego ciasta, którego nazwa brzmi PLEŚNIAK. Przepis oczywiście pochodzi od niezastąpionej mamy, która na przemian z moją kochaną siostrą pieką najlepsze ciasta na świecie. Nie dorastam im do pięt, ale raz na jakiś czas coś tam upiekę.

Pleśniak to ciasto kruche z jabłkowym wnętrzem, warstwą bezy, posypany kruszonką. Większej trudności w przygotowaniu tegoż wypieku nie ma. Jak moje dwie lewe ręce do wypieków dały radę, to każdy powinien osiągnąć taki efekt. Najlepiej zacząć od przygotowania ciasta. Następnie przejść do prażenia jabłek, a skończyć na przygotowaniu warstwy bezowej. Wszystko dokładnie opisane jest w procesie twórczym.

Ciasto najlepiej smakuje z gorącą kawą lub herbata earl grey. Takie podwieczorki mogę mieć każdego dnia.

Jakie są Wasze ulubione ciasta czy desery?

Piona.

 

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki tortowej
  • 6 żółtek
  • 250 g masła 82% zawartości tłuszczu
  • 20 g kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa

  • 1 – 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 g cukru pudru

Masa bezowa

  • 6 białek
  • 250 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo

  • Dżem z czarnej porzeczki

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować ciasto kruche. Przesiać mąkę na stolnicy. Poszatkować zimne masło na mniejsze części. Wbić żółtka. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder. Zagnieść ciasto ręcznie na jednolitą masę.
  2. Podzielić ciasto na 3 części: 1/2, 1/4, 1/4. Dwie części ciasta (1/2 i 1/4) zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.
  3. Połączyć pozostałą części ciasta z kakao. Jeszcze raz ugnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki.
  4. Przygotować masę jabłkową. Obrać jabłka i pokroić w kostkę. Wrzucić jabłka do garnka o grubym dnie. Dodać cukier i cynamon. Prażyć 5-7 minut. Odstawić do wystudzenia.
  5. Przygotować masę bezową. Ubić 6 białek z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, i szczyptą soli na sztywną pianę.
  6. Wyłożyć największą część ciasta (1/2) na formę o wymiarach ok 35×25 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Posmarować równomiernie dżemem / konfiturą wyłożoną warstwę ciasta.
  8. Przełożyć ostudzone jabłka na dżem. Równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni.
  9. Zetrzeć ciasto z kakao na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio na jabłka.
  10. Położyć masę bezową na kakaowe ciasto.
  11. Zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta na bezę.
  12. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza ( góra-dół) przez 50 – 60 minut.
  13. Smacznego.