Kłaniam się nisko. W poniedziałkowe popołudnie zaserwowałem sobie jabłkowy deser, w postaci przepysznego ciasta, którego nazwa brzmi PLEŚNIAK. Przepis oczywiście pochodzi od niezastąpionej mamy, która na przemian z moją kochaną siostrą pieką najlepsze ciasta na świecie. Nie dorastam im do pięt, ale raz na jakiś czas coś tam upiekę.
Pleśniak to ciasto kruche z jabłkowym wnętrzem, warstwą bezy, posypany kruszonką. Większej trudności w przygotowaniu tegoż wypieku nie ma. Jak moje dwie lewe ręce do wypieków dały radę, to każdy powinien osiągnąć taki efekt. Najlepiej zacząć od przygotowania ciasta. Następnie przejść do prażenia jabłek, a skończyć na przygotowaniu warstwy bezowej. Wszystko dokładnie opisane jest w procesie twórczym.
Ciasto najlepiej smakuje z gorącą kawą lub herbata earl grey. Takie podwieczorki mogę mieć każdego dnia.
Jakie są Wasze ulubione ciasta czy desery?
Piona.
Składniki:
Ciasto
- 500 g mąki tortowej
- 6 żółtek
- 250 g masła 82% zawartości tłuszczu
- 20 g kakao
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
- 1 – 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30 g cukru pudru
Masa bezowa
- 6 białek
- 250 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo
- Dżem z czarnej porzeczki
Proces twórczy:
- Przygotować ciasto kruche. Przesiać mąkę na stolnicy. Poszatkować zimne masło na mniejsze części. Wbić żółtka. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder. Zagnieść ciasto ręcznie na jednolitą masę.
- Podzielić ciasto na 3 części: 1/2, 1/4, 1/4. Dwie części ciasta (1/2 i 1/4) zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.
- Połączyć pozostałą części ciasta z kakao. Jeszcze raz ugnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki.
- Przygotować masę jabłkową. Obrać jabłka i pokroić w kostkę. Wrzucić jabłka do garnka o grubym dnie. Dodać cukier i cynamon. Prażyć 5-7 minut. Odstawić do wystudzenia.
- Przygotować masę bezową. Ubić 6 białek z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, i szczyptą soli na sztywną pianę.
- Wyłożyć największą część ciasta (1/2) na formę o wymiarach ok 35×25 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posmarować równomiernie dżemem / konfiturą wyłożoną warstwę ciasta.
- Przełożyć ostudzone jabłka na dżem. Równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni.
- Zetrzeć ciasto z kakao na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio na jabłka.
- Położyć masę bezową na kakaowe ciasto.
- Zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta na bezę.
- Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza ( góra-dół) przez 50 – 60 minut.
- Smacznego.