ROLADA ŚLĄSKA, KLUSKI ŚLĄSKIE I KAPUSTA MODRA

Kłaniam się nisko. Dzisiaj wypadło nam święto demokracji, czyli wybory samorządowe. Oczywiście udałem się do komisji wyborczej oddać swój głos. Zrobiłem to z samego rana, aby mieć kilka godzin na przygotowanie pysznego obiadu.

Od dłuższego czasu chodził za mną śląski obiad. Namawiałem mamę, żeby przygotowała najsmaczniejszy zestaw obiadowy jaki jadłem, ale bez oczekiwanego rezultatu. Jednak trochę trzeba się przy nim pogimnastykować i przeznaczyć czasu w niedzielne popołudnie. Ochota była silniejsza od lenistwa, i zabrałem się za roladę śląską, kluski śląskie oraz kapustę modrą. Pewnie większość osób, które śledzą moje kuchenne poczynania, jadły taki zestaw.

Choć nie jestem Ślązakiem to nie wyobrażam sobie życia bez rolady, klusek śląskich czy czerwonej kapusty. Pewnie zaraz dostanie mi się po głowie od kolegów z drugiej strony Brynicy, że nie godom. Dla was to rolada ślońsko, gumiklyjzy oraz kapusta modra. Faktem jest, że nie ważne jak to się nazywa, ważne, że cholernie pyszne! Harmonia trzech smaków zwala z nóg od pierwszego kęsa. Krucha wołowina otulona ciemnym sosem strzela w pysk niczym Mike Tyson. Ledwo wstajesz na nogi, a tu wędruje kolejne uderzenie od klusek z dziurką. Teraz trzymają Cię liny, a tu na horyzoncie pojawia się prawy sierp od modrej kapusty. Nokaut kubków smakowych. Oto w taki sposób stałem się kulinarnym masochistą. Ja gorol co niedzielę pragnę ślońskiego obiadu.

 

Piona!

 

Składniki:

Rolady

  • 4 szt. mięsa wołowego na rolady
  • 1 l bulionu warzywnego lub wołowego
  • boczek parzony w plastrach (8sztuk)
  • 3 ogórki kiszone
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • ziele angielskie
  • 4 listki laurowe
  • sól
  • pieprz

 

Kluski śląskie

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko

 

Kapusta modra

  • 1/2 małej główki kapusty czerwonej
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • 1/2 soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Rozbić tłuczkiem.
  2. Przyprawić mięso z obu stron szczyptą soli i pieprzu.
  3. Rozsmarować 1 łyżeczkę musztardy na każdym kawałku mięsa. Następnie położyć po boczek, cebulę pokrojoną w pióra, ogórek kiszony pokrojony w paseczki oraz czosnek drobno posiekany.
  4. Zawinąć roladkę. Zawinąć sznurkiem, aby nie rozleciała się podczas duszenia.
  5. Roladki podsmażyć na oleju, tak aby lekko się przypaliły z każdej strony (dzięki temu będziemy mieli ciemny sos). Pod koniec smażenia dodać cebulę, i zeszklić ją na złoty kolor.
  6. Przełożyć rolady i cebulę do garnka. Wszystko zalać bulionem. Dodać ziele angielskie, listki laurowe, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. (z solą nie szalejemy, gdyż podczas długiego duszenia bulion wyparuje i może okazać się sos bardzo słony).
  7. Dusić rolady pod przykryciem na małym ogniu przez 3 godziny.
  8. KLUSKI ŚLĄSKIE. Obrać i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Przecisnąć przez praskę.
  9. Przełożyć ziemniaki do miski i równo rozprowadzić. Ziemniaki podzielić na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wyjęte ziemniaki powtórnie włożyć do miski. Wbić jajko. Wymieszać wszystkie składniki.
  10. Formować z ziemniaków małe kulki, następnie lekko spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie.
  11. Wrzucić kluski do wrzącej i osolonej wody. Gotować 2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
  12. KAPUSTA MODRA. Poszatkować czerwoną kapustę. Wrzucić poszatkowaną kapustę do wrzącej wody. Gotować 7 minut. Odcedzić i przełożyć do miski. Skropić kapustę sokiem z cytryny.
  13. Pokroić cebulę w drobna kostkę i dodać do kapusty. Obrać ze skóry jabłko i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. Przyprawić kapustę solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.