ROGALIKI PÓŁFRANCUSKIE Z KONFITURĄ

Kłaniam się nisko. Dzisiaj wrzucę przepis na rogaliki półfrancuskie z różaną konfiturą. Na samym początku postu przyznam się, że to fachowa robota mojego taty, który kilka dni temu obchodził swoje kolejne 18te urodziny. W związku ze swoim świętem „zapragnął” stać się kulinarnym blogerem 😀 Postanowiłem spełnić jego życzenie.

Tata jest dobrym kucharzem. Jago specjalnością są różnego rodzaju mięsiwa, szynki i boczki. Od święta robi dobre gofry, i przepyszne rogaliki. Rogaliki są zrobione z ciasta półfrancuskiego. Do przygotowania tych dobrodziejstw będziecie potrzebować mąkę, masło, śmietanę, drożdże, żółtka, oraz dobrej jakości konfiturę. Krok po kroku, opisany jest na blogu.

Zróbcie urodzinowy hałas dla Wirka !

Tymczasem!

Piona!

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka + białko do smarowania
  • konfitura różana
  • cukier puder

 

Proces twórczy:

  1. Przesiać mąkę dwa razy. Drożdże rozgnieść z łyżeczką cukru i dodać do mąki, dodać masło, śmietanę i żółtka. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 5 godzin.
  2. Wyjąć ciasto. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 7 mm. Wyciąć kółko o średnicy około 25 cm. Podzielić na 6 trójkątów.
  3. Naciąć każdy trójkąt pośrodku z szerszej strony.
  4. Posmarować trójkąty białkiem, i układać na nich łyżeczkę konfitury.
  5. Zawinąć od szerszego boku w rogaliki. Posmarować białkiem i posypać cukrem.
  6. Położyć rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.