Kłaniam się nisko. Dzisiaj wrzucę przepis na rogaliki półfrancuskie z różaną konfiturą. Na samym początku postu przyznam się, że to fachowa robota mojego taty, który kilka dni temu obchodził swoje kolejne 18te urodziny. W związku ze swoim świętem „zapragnął” stać się kulinarnym blogerem 😀 Postanowiłem spełnić jego życzenie.
Tata jest dobrym kucharzem. Jago specjalnością są różnego rodzaju mięsiwa, szynki i boczki. Od święta robi dobre gofry, i przepyszne rogaliki. Rogaliki są zrobione z ciasta półfrancuskiego. Do przygotowania tych dobrodziejstw będziecie potrzebować mąkę, masło, śmietanę, drożdże, żółtka, oraz dobrej jakości konfiturę. Krok po kroku, opisany jest na blogu.
Zróbcie urodzinowy hałas dla Wirka !
Tymczasem!
Piona!
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- 40 g świeżych drożdży
- 3 żółtka + białko do smarowania
- konfitura różana
- cukier puder
Proces twórczy:
- Przesiać mąkę dwa razy. Drożdże rozgnieść z łyżeczką cukru i dodać do mąki, dodać masło, śmietanę i żółtka. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 5 godzin.
- Wyjąć ciasto. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 7 mm. Wyciąć kółko o średnicy około 25 cm. Podzielić na 6 trójkątów.
- Naciąć każdy trójkąt pośrodku z szerszej strony.
- Posmarować trójkąty białkiem, i układać na nich łyżeczkę konfitury.
- Zawinąć od szerszego boku w rogaliki. Posmarować białkiem i posypać cukrem.
- Położyć rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.