PIECZONA PERLICZKA W GLAZURZE POMARAŃCZOWEJ

Kłaniam się nisko. Na świątecznym stole wylądowała perliczka. Dotychczas nigdy nie jadłem perliczki, a tym bardziej nie miałem możliwości jej przyrządzać. Przekartkowałem kilka kuchennych książek, i powstał w głowie pewien zamysł.

Perliczkę moczyłem całą noc w solance. Godzinę przed pieczeniem wytarłem papierowymi ręcznikami, następnie natarłem suchymi przyprawami. Włożyłem do rękawa dodając sok z jednej pomarańczy. Perliczka piekła się się prawie 1,5 godziny, najpierw 45 minut w rękawie, a kolejne 45 minut w brytfance. W ostatnim etapie pieczenia, perliczkę polewałem pomarańczową glazurą. Po upieczeniu zostawiłem „ptoka” na 10 minut aby chwilę odpoczął. Perliczkę podałem z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora.

Jak wrażenia po konsumpcji? Dla mnie bardzo fajny „zamienni” kurczaka. Mięso o wiele delikatniejsze niż u „nielota”. Glazura pomarańczowa dodała słodyczy daniu. Fajnie słodkość przełamywała się z ostrą papryką. Myślę, że raz na jakiś czas ta pozycja pojawi się w moim jadłospisie.

Trzymajcie się przyjaciele.

Piona!

 

Składniki:

  • 1 – 1,5 kg perliczki
  • 2 pomarańcze
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

 

Glazura

  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyż sosu teriyaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku

 

Solanka

  • 2 l zimnej wody
  • 3 łyżki soli morskiej

 

Proces twórczy:

  1. Umyć perliczkę pod bieżącą wodą. Przygotować solankę. Rozpuścić sól w 2 l wody. Włożyć perliczkę i odstawić do lodówki na całą noc.
  2. Wyjąć perliczkę z solanki. Wytrzeć papierowymi ręcznikami. Natrzeć skórę pieprzem, papryką słodką, czosnkiem. Do środka włożyć kawałki pomarańczy. Odstawić na godzinę.
  3. Włożyć perliczkę do „rękawa do pieczenia”, wlać sok z jednej pomarańczy, zamknąć rękaw.
  4. Włożyć perliczkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, piec 45 minut.
  5. Przygotować glazurę. Rozpuścić masło. Dodać sok z pomarańczy, oliwę, sos sojowy, teriyaki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę chili. Lekko zredukować.
  6. Wyjąć perliczkę z „rękawa”, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować perliczkę glazurą. Włożyć z powrotem do piekarnika. Piec kolejne 45 minut, co 10 minut smarować mięso glazurą.
  7. Wyjąć perliczkę z piekarnika. Odłożyć na 10 minut, aby mięso odpoczęło.
  8. Podawać z ziemniakami pieczonymi i ulubioną surówką.
  9. Smacznego.