Kłaniam się nisko. Na świątecznym stole wylądowała perliczka. Dotychczas nigdy nie jadłem perliczki, a tym bardziej nie miałem możliwości jej przyrządzać. Przekartkowałem kilka kuchennych książek, i powstał w głowie pewien zamysł.
Perliczkę moczyłem całą noc w solance. Godzinę przed pieczeniem wytarłem papierowymi ręcznikami, następnie natarłem suchymi przyprawami. Włożyłem do rękawa dodając sok z jednej pomarańczy. Perliczka piekła się się prawie 1,5 godziny, najpierw 45 minut w rękawie, a kolejne 45 minut w brytfance. W ostatnim etapie pieczenia, perliczkę polewałem pomarańczową glazurą. Po upieczeniu zostawiłem „ptoka” na 10 minut aby chwilę odpoczął. Perliczkę podałem z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora.
Jak wrażenia po konsumpcji? Dla mnie bardzo fajny „zamienni” kurczaka. Mięso o wiele delikatniejsze niż u „nielota”. Glazura pomarańczowa dodała słodyczy daniu. Fajnie słodkość przełamywała się z ostrą papryką. Myślę, że raz na jakiś czas ta pozycja pojawi się w moim jadłospisie.
Trzymajcie się przyjaciele.
Piona!
Składniki:
- 1 – 1,5 kg perliczki
- 2 pomarańcze
- 1 ząbek czosnku
- pieprz czarny mielony
- sól
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
Glazura
- sok z jednej pomarańczy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyż sosu teriyaki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
Solanka
- 2 l zimnej wody
- 3 łyżki soli morskiej
Proces twórczy:
- Umyć perliczkę pod bieżącą wodą. Przygotować solankę. Rozpuścić sól w 2 l wody. Włożyć perliczkę i odstawić do lodówki na całą noc.
- Wyjąć perliczkę z solanki. Wytrzeć papierowymi ręcznikami. Natrzeć skórę pieprzem, papryką słodką, czosnkiem. Do środka włożyć kawałki pomarańczy. Odstawić na godzinę.
- Włożyć perliczkę do „rękawa do pieczenia”, wlać sok z jednej pomarańczy, zamknąć rękaw.
- Włożyć perliczkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, piec 45 minut.
- Przygotować glazurę. Rozpuścić masło. Dodać sok z pomarańczy, oliwę, sos sojowy, teriyaki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę chili. Lekko zredukować.
- Wyjąć perliczkę z „rękawa”, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować perliczkę glazurą. Włożyć z powrotem do piekarnika. Piec kolejne 45 minut, co 10 minut smarować mięso glazurą.
- Wyjąć perliczkę z piekarnika. Odłożyć na 10 minut, aby mięso odpoczęło.
- Podawać z ziemniakami pieczonymi i ulubioną surówką.
- Smacznego.