PANKO BURGER & CHOYA SPRITZ

Kłaniam się nisko. Ostatnio na blogu nie pojawiały się zbyt często przepisy. Pracuję nad pewnym projektem, który pochłania większość mojego czasu. Mam nadzieję, że po wakacjach już sytuacja się unormuje, i będzie między nami sztywniutko. Dzisiaj na tapecie pomysł na Panko Burgera oraz orzeźwiającego drina Choya Spritz, przygotowanego przez Marcina z Podawane z Pasją.

Panko Burger to schab marynowany w sosie sojowym, sosie teriyaki, oraz sake. Do panierki użyłem japońskiej bułki tartej – panko. Panko od Mr.Ming charakteryzuje się mniejszą wchłanialnością tłuszczu podczas smażenia, przez co kotlety są bardziej chrupiące, i mniej kaloryczne (ale przy burgerze kto to liczy). Dodam jeszcze że panko w odróżnieniu od naszej rodzimej bułki tartej, robi się z jasnego pieczywa pozbawionego skórki. Kotlety schabowe w panko wylądowały w podpieczonej żytniej bułce. W kanapeczce znalazło się jeszcze miejsce na pomidora malinowego, kiełki oraz solidną ilość majonezu i musztardy angielskiej.

Choya spritz, to prosty drin na bazie japońskiego wina ze śliwek, soku z limonki oraz owoców sezonowych, dopełnionych wodą gazowaną. Oczywiście podane z dużą ilością lodu.

Połączenie treściwego burgera i lekkiego drina z pewnością przeniesie Was do kraju Kwitnącej Wiśni.

Lubicie takie biesiadowanie przy grillu z dobrym drinem w ręku ?

Piona!

Składniki:

Panko Burger

  • 400 g schabu
  • Bułka żytnia
  • 1 jajko
  • 50 g parmezanu
  • 1 opakowanie Panko Mr.Ming
  • 60 ml sosu sojowego Mr.Ming
  • 20 ml sosu teriyaki Mr.Ming
  • 100 g smalcu
  • Pomidor malinowy
  • Kiełki brokułu
  • Majonez
  • Musztarda angielska

Choya Spritz

  • 60 ml Choya Silver
  • 10 ml soku z limonki
  • Owoce sezonowe
  • Kilka kostek lodu Woda mineralna gazowana
  • Mięta

Proces twórczy: