Kłaniam się nisko. Ostatnio na blogu nie pojawiały się zbyt często przepisy. Pracuję nad pewnym projektem, który pochłania większość mojego czasu. Mam nadzieję, że po wakacjach już sytuacja się unormuje, i będzie między nami sztywniutko. Dzisiaj na tapecie pomysł na Panko Burgera oraz orzeźwiającego drina Choya Spritz, przygotowanego przez Marcina z Podawane z Pasją.
Panko Burger to schab marynowany w sosie sojowym, sosie teriyaki, oraz sake. Do panierki użyłem japońskiej bułki tartej – panko. Panko od Mr.Ming charakteryzuje się mniejszą wchłanialnością tłuszczu podczas smażenia, przez co kotlety są bardziej chrupiące, i mniej kaloryczne (ale przy burgerze kto to liczy). Dodam jeszcze że panko w odróżnieniu od naszej rodzimej bułki tartej, robi się z jasnego pieczywa pozbawionego skórki. Kotlety schabowe w panko wylądowały w podpieczonej żytniej bułce. W kanapeczce znalazło się jeszcze miejsce na pomidora malinowego, kiełki oraz solidną ilość majonezu i musztardy angielskiej.
Choya spritz, to prosty drin na bazie japońskiego wina ze śliwek, soku z limonki oraz owoców sezonowych, dopełnionych wodą gazowaną. Oczywiście podane z dużą ilością lodu.
Połączenie treściwego burgera i lekkiego drina z pewnością przeniesie Was do kraju Kwitnącej Wiśni.
Lubicie takie biesiadowanie przy grillu z dobrym drinem w ręku ?
Piona!
Składniki:
Panko Burger
- 400 g schabu
- Bułka żytnia
- 1 jajko
- 50 g parmezanu
- 1 opakowanie Panko Mr.Ming
- 60 ml sosu sojowego Mr.Ming
- 20 ml sosu teriyaki Mr.Ming
- 100 g smalcu
- Pomidor malinowy
- Kiełki brokułu
- Majonez
- Musztarda angielska
Choya Spritz
- 60 ml Choya Silver
- 10 ml soku z limonki
- Owoce sezonowe
- Kilka kostek lodu Woda mineralna gazowana
- Mięta
Proces twórczy:



