Kłaniam się nisko. W prawdzie mamy sobotę, ale jutro wybijam na rodzinną imprezę więc burgera dzisiaj wszamałem, i to nie byle jakiego. Od jakiegoś czasu „Złote Łuki” bombardują mnie reklamami o powrocie burgera drwala. Tak mocno dali mi się we znaki, iż przygotowałem swoją wypasioną wersję tego klasyka.
Burger drwala wersji sieciówki to wołowina, smażony ser, bekon, sos majonezowy oraz prażona cebulka. Wiadomo nie od dziś, że wiele wołowiny tam nie znajdziecie. W moim wykonaniu trochę podrasowałem kanapkę. Nie mogło w niej zabraknąć domowej produkcji bułki, sosu chipotle, smażonego sera, 350 g (2 x 175) sezonowanej wołowiny, 4 plastrów bekonu oraz sałaty lodowej, pomidora i czerwonej cebuli.
Przez 10 minut byłem w gastro raju. Każdy kęs przenosił mnie w zupełny inny wymiar. Chrupiąca panierka, ciągnący się ser oraz soczysta wołowina to kombo godne niejednej nagrody na festiwalu food trucków. Czy jestem zadowolony z dzisiejszej pozycji? Jasne, nie będę skromny, dawno nie jadłem tak dobrego burgera.
Jeżeli zrobiłem Wam smaka na maka to zapraszam do przepisu.
Miłego weekendu.
Piona!
Składniki:
- 350 g sezonowanego antrykotu
- 100 g sera gouda
- 4 plastry bekonu
- bułka do burgera
- pomidor
- sałata lodowa
- cebula czerwona
- bułka tarta
- jajko
- 2 łyżki majonezu
- papryka wędzona chipotle
- sól
- pieprz czarny
Proces twórczy:
- Zmielić antrykot wołowy na grubych oczkach. Przyprawić solą i pierzem. Podzielić na dwie części i uformować kotlety.
- Przygotować smażony ser. Z kostki goudy wyciąć 100 g plaster ser. Najpierw zamoczyć w jajku, następnie w bułce tartej. Jeszcze raz w jajku i na koniec w bułce tartej.
- Posiekać drobno chipotle, wymieszać z majonezem.
- Posiekać sałatę lodową, pokroić w talarki pomidora, cebulę w pióra.
- Rozgrzać olej na patelni (wystarczy głębokość na 2 cm). Włożyć ser i smażyć po 3 minuty z każdej strony. Odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.
- Rozgrzać patelnię grillową. Położyć kotlety i smażyć po 3 minut z każdej strony. Obok kotletów położyć bekon i smażyć po 1 minucie na stronę.
- Podpiec w piekarniku bułkę.
- Złożyć burgera: bułka -> sos -> ser smażony->burger ->bekon -> burger -> bekon -> sałata -> pomidor -> cebula -> sos -> bułka.
- Smacznego.