BURGER Z CHUTNEY MANGO

Kłaniam się nisko. W piątkowe popołudnie uraczę Was przepisem na burger w odsłonie indyjskiej. Dwa tygodnie temu dostałem paczkę od firmy Patak’s, o czym już informowałem. Słoiczek z chutney z mango leżakował na kuchennej półce, czekając na inspirację. Kilka pomysłów przeszło przez głowę, ale nie miałem do nich wewnętrznego przekonania. W jeden z ostatnich wieczorów przeglądałem stare posty, natknąłem na komentarz mojego kolegi Wojtka, który sugerował abym zrobił odsłonę burgera z mango. Trochę to trwało, ale Twój pomysł doczekał realizacji.

Burger standardowo przygotowałem z wysokiej jakości wołowiny. „Ćwierćfunciak” wylądował w towarzystwie chutney mango, domowej produkcji sosu kolendrowego, sera mimolette, czekoladowego pomidora, jalapeno oraz kilka plasterków pikli. Oczywiście buła własnej produkcji. Mięso przyprawiłem wyłącznie solą morską i pieprzem czarnym, wystarczająco smaku nada chutney mango. Jak dla mnie rewelacja. Ciekawe połączenie, które zabierze Was na wycieczkę do Indii.

P.S.

Wojtek dzięki za pomysł. Szkoda tylko, że „cztery litery” zwlekłem z łóżka tak późno.

Miłego weekendu.

Tymczasem.

 

Składniki:

  • 250 g wołowiny
  • 1 bułka maślana
  • chutney mango
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany / jogurtu greckiego
  • ser mimolette
  • pomidor czekoladowy
  • pikle
  • rukola
  • cebula czerwona
  • jalapeno
  • sól morska
  • pieprz czarny

Proces twórczy:

  1. Zmielić mięso na grubych oczkach. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować kotlet.
  2. Przygotować sos kolendrowy. Posiekać garść świeżej kolendry, wrzucić do majonezu i śmietany. Wymieszać.
  3. Smażyć burger na patelni grillowej z każdej strony po 3-4 minuty. W piekarniku podpiec bułkę z serem mimolette.
  4. Pokroić pomidora, cebulę.
  5. Złożyć burgera: bułka -> ser -> chutney z mango -> rukola -> pomidor -> pikle -> burger -> chutney -> jalapeno -> cebula -> sos kolendrowy -> bułka.