FLĄDRA Z GRILLA + WIOSENNA SAŁATKA

Tym razem na ruszcie mojego grilla, znalazła się ryba, która nie ma najlepszej opinii wśród urlopowiczów nadbałtyckich plaż. Mianowicie chodzi o fladrę. Flądra to takie brzydkie kaczątko wśród morskich ryb (przepraszam, brzydszy jest tylko turbot). Jest spłaszczona niczym schabowy w niedzielne przedpołudnie. Pomimo, wszystkich wizerunkowych wad jest bardzo smaczna i tania. 100 g fląderki to niecałe 100 kcl! Sama Ewcia Chodakowska nie będzie miała za złe jak wrzucisz to do swojej diety.

Nie trzeba wiele czasu, aby przygotować flądrę. Wystarczy oporządzić, usunąć wnętrzności i odciąć łeb. Następnie natrzeć solą morską i po godzince wrzucić na grilla. Po 20 minutach mamy, zdrowy posiłek z dużą ilością kwasów Omega 3.

 

Składniki:

flądra (najlepsze są flądry o średnicy 30 cm)

olej rzepakowy

sól morska

cytryna

papryka czerwona

pomidorki koktajlowe

ogórek gruntowy

cebula czerwona

oliwa z oliwek

bagietka

 

Proces twórczy:

  1. Oporządzamy flądrę. Rozcinamy brzuch i wyjmujemy wnętrzności. Odcinamy łeb. Płuczemy pod bierzącą wodą, wycieramy papierowym ręcznikiem.
  2. Nacieramy rybę, solą morską z dwóch stron. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
  3. Przygotowujemy wiosenną sałatkę. Wszystkie składniki pokroić w drobną kosteczkę. Pokropić oliwą. Przyprawić solą morską, pieprzem ziołowym oraz tymiankiem.
  4. Flądrę lekko smarujemy olejem rzepakowym i kładziemy na tacce aluminiowej od ciemniejszej strony. Grillujemy 15-20 minut. Następnie obracamy na jasną stronę i przez kolejne 5-7 minut grillujemy.
  5. Zdejmujemy rybę, obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z bagietką i wiosenną sałatką.

 

Dodaj komentarz