Kłaniam się nisko. Równy tydzień pozostał do rozpoczęcia urlopu. Jak zawsze przed dłuższym wyjazdem, w domu rozpoczyna się misja pod kryptonimem „odmrażanie lodówki”. W wielkim skrócie oznacza to tyle, że przez najbliższe dni, czaruję obiady z tego co pozamrażałem w ostatnich tygodniach. Szybka inwentura stanu trzech półek zamrażarki prawie odmroziła mi dłonie. Okazało się, że jest same mięcho. Niestety żadnej domowej garmażerki. Kurczak, wołowina i wieprzowina będzie przewijała się przez moją kuchnię. Dzisiaj postawiłem na mielone na bazie mięsa wieprzowo – wołowego.
Nie byłbym sobą, gdybym czegoś do klasyki kuchni polskiej nie dodał, i nie szukał nowych smaków. Do mięsa oprócz jajka, namoczonej w mleku bułki, i podsmażonej cebuli, dodałem jeszcze garść natki pietruszki oraz podduszone pieczarki. Ponad to, do środka kotleta włożyłem ser żółty i marynowane papryczki jalapeno. Z niczego powstał, MIELONY DRWALA.
Kotlet podałem w towarzystwie ziemniaków i fasolki szparagowej polanej bułką tartą. Zestaw godny podania na niedzielny obiad rodzinny. Goście będą w siódmym niebie.
Piona!
Składniki:
- 700 g łopatki wieprzowej
- 200 g karku wołowego
- 100 g boczku wieprzowego
- 1 jajko
- 1 pęczek pietruszki
- 1 cebula
- 100 g pieczarek
- 1 bułka pszenna
- 3 ząbki czosnku
- 100 g sera cheddar lub gouda
- marynowane papryczki jalapeno
- sól
- pieprz
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na średnich oczkach.
- Pokroić w drobną kostkę cebulę i pieczarki. Podsmażyć na patelni. Ostudzić i przełożyć do mięsa.
- Namoczyć bułkę w mleku. Dokładnie odsączyć i dodać do masy.
- Wbić jajko, czosnek przecisnąć przez praskę, dokładnie posiekać pietruszkę. Wszystko dorzucić do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę.
- Pokroić w kostkę ser, a papryczki jalapeno odsączyć z zalewy i posiekać.
- Uformować kulkę mięsa, rozpłaszczyć na dłoni, położyć kawałek ser i pół łyżeczki jalapeno. Dobrze zlepić, aby ser nie wypłynął podczas smażenia.
- Smażyć kotlety na oleju po 5-6 minut z każdej strony. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza.
- Podawać z ziemniakami / frytkami i zieloną fasolką szparagową.