MIELONY DRWALA

Kłaniam się nisko. Równy tydzień pozostał do rozpoczęcia urlopu. Jak zawsze przed dłuższym wyjazdem, w domu rozpoczyna się misja pod kryptonimem „odmrażanie lodówki”. W wielkim skrócie oznacza to tyle, że przez najbliższe dni, czaruję obiady z tego co pozamrażałem w ostatnich tygodniach. Szybka inwentura stanu trzech półek zamrażarki prawie odmroziła mi dłonie. Okazało się, że jest same mięcho. Niestety żadnej domowej garmażerki. Kurczak, wołowina i wieprzowina będzie przewijała się przez moją kuchnię. Dzisiaj postawiłem na mielone na bazie mięsa wieprzowo – wołowego.

Nie byłbym sobą, gdybym czegoś do klasyki kuchni polskiej nie dodał, i nie szukał nowych smaków. Do mięsa oprócz jajka, namoczonej w mleku bułki, i podsmażonej cebuli, dodałem jeszcze garść natki pietruszki oraz podduszone pieczarki. Ponad to, do środka kotleta włożyłem ser żółty i marynowane papryczki jalapeno. Z niczego powstał, MIELONY DRWALA.

Kotlet podałem w towarzystwie ziemniaków i fasolki szparagowej polanej bułką tartą. Zestaw godny podania na niedzielny obiad rodzinny. Goście będą w siódmym niebie.

 

Piona!

 

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 200 g karku wołowego
  • 100 g boczku wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek
  • 1 bułka pszenna
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera cheddar lub gouda
  • marynowane papryczki jalapeno
  • sól
  • pieprz

 

Proces twórczy:

 

  1. Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na średnich oczkach.
  2. Pokroić w drobną kostkę cebulę i pieczarki. Podsmażyć na patelni. Ostudzić i przełożyć do mięsa.
  3. Namoczyć bułkę w mleku. Dokładnie odsączyć i dodać do masy.
  4. Wbić jajko, czosnek przecisnąć przez praskę, dokładnie posiekać pietruszkę. Wszystko dorzucić do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę.
  5. Pokroić w kostkę ser, a papryczki jalapeno odsączyć z zalewy i posiekać.
  6. Uformować kulkę mięsa, rozpłaszczyć na dłoni, położyć kawałek ser i pół łyżeczki jalapeno. Dobrze zlepić, aby ser nie wypłynął podczas smażenia.
  7. Smażyć kotlety na oleju po 5-6 minut z każdej strony. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza.
  8. Podawać z ziemniakami / frytkami i zieloną fasolką szparagową.