FASZEROWANA CUKINIA MIĘSEM MIELONYM

Kłaniam się nisko. Dzisiaj wieczorową porą podzielę się prostym, ale bardzo smacznym przepisem na faszerowaną cukinię mięsem mielonym. Przyszedł sezon na cukinię i paprykę, więc bez większych ceregieli trzeba wykorzystać chwilowy spadek cen.

Tak jak wspomniałem, przepis jest prosty, a całą energię w przygotowania pochłonie farsz. Nadzienie cukinii to mieszanka mielonego mięsa z wieprzowiny i wołowiny w stosunku 60/40. Dodatkowo w farszu wylądowała cebula, passata pomidorowa, pęczek pietruszki oraz kilka przypraw, które podkręciły smak. Cukinię należy przepołowić i wydrążyć miąższ. Następnie lekko skropić oliwą z oliwek, nałożyć farsz i zapiec. Pod koniec pieczenia można dodać tarty ser żółty.

Sami widzicie, nic skomplikowanego. Do kuchni rodacy! 🙂

Piona!

 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z wieprzowo – wołowego
  • 2 średnie cukinie
  • 100 g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

 

Proces twórczy:

  1. Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju na złoty kolor.
  2. Dorzucić mielone mięso do cebuli, doprawić solę i pierzem i smażyć kolejne 8 minut.
  3. Wlać passatę pomidorową, posiekać pietruszkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę przypraw. Dusić na małym ogniu przez 12-15 minut.
  4. Przepołowić cukinię. Wydrążyć miąższ. Skropić oliwą z oliwek. Do środka nałożyć farsz. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
  5. Pod koniec pieczenia posypać cukinie serem żółtym.
  6. Smacznego.