Kłaniam się nisko. Dzisiaj wieczorową porą podzielę się prostym, ale bardzo smacznym przepisem na faszerowaną cukinię mięsem mielonym. Przyszedł sezon na cukinię i paprykę, więc bez większych ceregieli trzeba wykorzystać chwilowy spadek cen.
Tak jak wspomniałem, przepis jest prosty, a całą energię w przygotowania pochłonie farsz. Nadzienie cukinii to mieszanka mielonego mięsa z wieprzowiny i wołowiny w stosunku 60/40. Dodatkowo w farszu wylądowała cebula, passata pomidorowa, pęczek pietruszki oraz kilka przypraw, które podkręciły smak. Cukinię należy przepołowić i wydrążyć miąższ. Następnie lekko skropić oliwą z oliwek, nałożyć farsz i zapiec. Pod koniec pieczenia można dodać tarty ser żółty.
Sami widzicie, nic skomplikowanego. Do kuchni rodacy! 🙂
Piona!
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z wieprzowo – wołowego
- 2 średnie cukinie
- 100 g sera żółtego
- 1 cebula
- 300 ml passaty pomidorowej
- pęczek pietruszki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kuminu
- 3 ząbki czosnku
- olej
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Proces twórczy:
- Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju na złoty kolor.
- Dorzucić mielone mięso do cebuli, doprawić solę i pierzem i smażyć kolejne 8 minut.
- Wlać passatę pomidorową, posiekać pietruszkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę przypraw. Dusić na małym ogniu przez 12-15 minut.
- Przepołowić cukinię. Wydrążyć miąższ. Skropić oliwą z oliwek. Do środka nałożyć farsz. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Pod koniec pieczenia posypać cukinie serem żółtym.
- Smacznego.