DROŻDŻOWE TRÓJKĄTY Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Kłaniam się nisko. Początek tygodnia rozpocząłem smacznymi trójkątami z jabłkowo – cynamonowym farszem. Choroba rozłożyła mnie na łopatki, więc na wszelaki sposób muszę umilać sobie żywot. Nie ma nic lepszego od pysznego deseru w towarzystwie dobrej kawy. Ostatnio podzieliłem się przepisem na ciasto bez pieczenia, to teraz poszedłem w stronę wypieków.

Trójkąty powstały na bazie drożdżowego ciasta. W cieście znalazła się oczywiście mąka, drożdże, żółtka, masło i mleko. Standardowo trzeba dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Jeżeli ktoś posiada robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta, to wygrał życie. Niestety nie posiadam takiego sprzętu, i musiałem resztki energii przelać do ugniatania trójkątów. Farsz jest banalny. Obieramy jabłka, kroimy je w drobną kostkę. Dodajemy cynamon, cukier i sok z cytryny. Na odrobinie masła lekko je prażymy, i finito.

Sami widzicie, że w prostocie leży siła.

Nic tu po mnie, idę ładować zdrowotne baterie. Macie jakieś dobre filmy na Netflix-ie? Bo w TV o tej godzinie same telezakupy.

Piona!

Składniki:

  • 300 g + 50 g do podsypania mąki pszennej (tortowa)
  • 150 ml letniego mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 80 g masła ( w temperaturze pokojowej)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli morskiej

Nadzienie

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Proces twórczy:

  1. Przygotować rozczyn. Drożdże rozgnieść w miseczce z łyżeczką cukru, i łyżką mleka. Dodać łyżkę mąki i dobrze wszystko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Przesiać mąkę do miski. Wlać ciepłe mleko, wyrośnięte drożdże. Dodać żółtka, masło, ekstrakt z wanilii, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać chwilę drewnianą łyżką. Przełożyć masę na stolnicę i wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie jędrne i elastyczne. Odłożyć ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka. Dodać cukier, cynamon. łyżeczkę masła i sok z cytryny. Prażyć przez 5 minut. Odstawić do wystudzenia.
  4. Wyrobić lekko ciasto na stolnicy. Rozwałkować ciasto na kilka milimetrów, dość cienko. Wyciąć kwadraty o wymiarach 10×10 cm.
  5. Wyłożyć łyżkę farszu na środku kwadratu. Złożyć rogi tak aby powstał trójkąt.
  6. Położyć trójkąty na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odłożyć na 30 minut. Posmarować „rogaliki” pozostałym białkiem z jajek.
  7. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.
  8. Smacznego.