Kłaniam się nisko. Początek tygodnia rozpocząłem smacznymi trójkątami z jabłkowo – cynamonowym farszem. Choroba rozłożyła mnie na łopatki, więc na wszelaki sposób muszę umilać sobie żywot. Nie ma nic lepszego od pysznego deseru w towarzystwie dobrej kawy. Ostatnio podzieliłem się przepisem na ciasto bez pieczenia, to teraz poszedłem w stronę wypieków.
Trójkąty powstały na bazie drożdżowego ciasta. W cieście znalazła się oczywiście mąka, drożdże, żółtka, masło i mleko. Standardowo trzeba dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Jeżeli ktoś posiada robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta, to wygrał życie. Niestety nie posiadam takiego sprzętu, i musiałem resztki energii przelać do ugniatania trójkątów. Farsz jest banalny. Obieramy jabłka, kroimy je w drobną kostkę. Dodajemy cynamon, cukier i sok z cytryny. Na odrobinie masła lekko je prażymy, i finito.
Sami widzicie, że w prostocie leży siła.
Nic tu po mnie, idę ładować zdrowotne baterie. Macie jakieś dobre filmy na Netflix-ie? Bo w TV o tej godzinie same telezakupy.
Piona!
Składniki:
- 300 g + 50 g do podsypania mąki pszennej (tortowa)
- 150 ml letniego mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 80 g masła ( w temperaturze pokojowej)
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli morskiej
Nadzienie
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Proces twórczy:
- Przygotować rozczyn. Drożdże rozgnieść w miseczce z łyżeczką cukru, i łyżką mleka. Dodać łyżkę mąki i dobrze wszystko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Przesiać mąkę do miski. Wlać ciepłe mleko, wyrośnięte drożdże. Dodać żółtka, masło, ekstrakt z wanilii, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać chwilę drewnianą łyżką. Przełożyć masę na stolnicę i wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie jędrne i elastyczne. Odłożyć ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
- Obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka. Dodać cukier, cynamon. łyżeczkę masła i sok z cytryny. Prażyć przez 5 minut. Odstawić do wystudzenia.
- Wyrobić lekko ciasto na stolnicy. Rozwałkować ciasto na kilka milimetrów, dość cienko. Wyciąć kwadraty o wymiarach 10×10 cm.
- Wyłożyć łyżkę farszu na środku kwadratu. Złożyć rogi tak aby powstał trójkąt.
- Położyć trójkąty na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odłożyć na 30 minut. Posmarować „rogaliki” pozostałym białkiem z jajek.
- Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.
- Smacznego.



