Kłaniam się nisko. Jak tam spędziliście ostatni wolny dzień długiego weekendu? Aktywnie czy przyjmując wygodną pozycję przed telewizorem, bądź Netflixem? Ja „trzech króli” spędziłem w kuchni, mogę napisać, że połączyłem przyjemne z pożytecznym wymyślając nową kompozycję burgerową. Oczywiście wyszedł sztos. Nieskromnie powiem, że nigdzie tak dobrych buksów nie jadłem. Z każdym kolejnym kęsem, łechtałem coraz bardziej swoje kulinarne ego. Może powinienem otworzyć jakiegoś foodtruck-a i wyruszyć w Polskę?
Naszła mnie ogromna ochota na placki ziemniaczane, ale był problem, bo lubię je z gulaszem po węgiersku. Nie miałem niestety wszystkich składników, i zacząłem kombinować. W sumie w tym roku jeszcze nie jadłem burgera, więc wiedziałem gdzie placki przemycę. Piękny kawałek antrykotu zmieliłem na grubych oczkach, usmażyłem na patelni grillowej. Do tego jak zawsze domowa bułka, bekon, ser żółty, domowy majonez oraz autorski sos z papryczek chili. Do chrupania wleciała jeszcze sałata lodowa. cebula i ogórek konserwowy. Pycha. Wszystkie przyjęte kalorie spaliłem na długim spacerze z moim pupilem, Jack’iem.
Pozdro.
Piona!
Składniki:
- 220 g antrykotu wołowego
- 100 g boczku
- ogórek konserwowy
- cebula czerwona
- sałata lodowa
- majonez
- ser żółty
Placki ziemniaczane
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- dwie łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
Sos chili
- 4 papryczki chili
- 200-300 ml passaty pomidorowej
- 100 ml wody
- 1/2 cebuli białej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- 1 łyżeczka wędzonego chipotle
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Proces twórczy:
- Przygotować sos chili. Przepołowić papryczki chili na pół. Pozbyć się gniazda z nasionami. Pokroić w drobną kosteczkę. Poszatkować cebulę w kostkę. Papryczki i cebulę zeszklić na złoty kolor. Wlać passatę, wodę, ocet jabłkowy, sok z limonki. Przecisnąć przez praskę czosnek. Dodać cukier, wędzone chipotle. Przyprawić solą do smaku.
- Doprowadzić sos do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok 10 minut, aż sos zgęstnieje. Odłożyć do wystygnięcia.
- Przygotować placki ziemniaczane. Obrać ziemniaki. Zetrzeć na drobnej tarce. Przełożyć na lnianą ściereczkę i odcisnąć nadmiar wody. Przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać mąkę pszenną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Smażyć po 4-5 minuty na stronę, do uzyskania złotego koloru. Odsączyć nadmiar tłuszczu w papierowe ręczniki.
- Przygotować burgery. Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na grubych oczkach. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować burgera. Grillować po 3-4 minut z każdej strony. Podczas smażenia położyć obok bekon, smażyć po 2 minuty na stronę.
- Podpiec bułkę w piekarniku. Na dolną część położyć ser żółty.
- Pokroić cebulę czerwoną i ogórek konserwowy. Porwać sałatę lodową.
- Złożyć burgera. Bułka -> ser-> majonez -> sałata-> burger -> placek ziemniaczany -> bekon -> cebula -> ogórek -> sos chili -> bułka.
- Smacznego.