BITKI WOŁOWE

Kłaniam się nisko. Dzisiaj na „blogaska” wjechał jeden z moich ulubionych przepisów z dzieciństwa, czyli bitki wołowe w sosie własnym. Mama zazwyczaj podawała bitki z ziemniakami, ogórkami kiszonymi bądź sałatką z domowej spiżarni. Jednak najlepsze połączenie bitek było z bułą posmarowaną swojskim masłem. Zawsze odgrzewałem sobie na kolację resztki bitek z sosikiem i maczałem pieczywo w niebiańskim sosiku. Maczanka pierwsza klasa. Smak dzieciństwa postanowiłem samodzielnie odzwierciedlić w swojej kuchni.

Na pierwszy rzut oka przepis nie jest skomplikowany. Należy podsmażyć mięso i cebulę, a następnie dusić, aż wołowina będzie krucha. Jednak na prostych rzeczach można najszybciej się wyłożyć. Mięso trzeba odpowiednio podsmażyć, aby oddało ciemny kolor sosowi. Umiejętnie trzeba doprawić sos solą, łatwo można przesolić i żadna kulinarna sztuczka nie cofnie naszej hojności. Najlepiej raz na jakiś czas próbować sosu. Podczas duszenia sos odparowuje, a intensywność sosu się zmienia. Wystarczy podejść do tematu zaangażowaniem, a oczarujecie swoich bliskich tym daniem.

Pozdrawiam.

Piona !

 

Składniki:

  • 1 kg udźca wołowego
  • ok. 800 – 1000 ml wody / bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 duża cebula
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Pokroić w cienkie kotlety. Rozklepać tłuczkiem kotlety (podczas tłuczenia przykryć mięso folią spożywczą).
  2. Przyprawić mięso solą i pieprzem z obydwu stron.
  3. Smażyć po 2-3 minuty mięso na patelni z każdej strony. Przełożyć usmażone mięso do garnka.
  4. Podsmażyć na tej samej patelni cebulę pokrojona w kostkę. Dodać do mięsa. Wlać na patelnię 1/2 szklanki wody, aby zeskrobać, odzyskać wszystkie smaki. Wszystko przelewamy do garnka z mięsem.
  5. Zalać bitki wodą / bulionem wołowym, mięso powinno być całe przykryte wodą / bulionem.
  6. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liście laurowe. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
  7. Dusić na małym ogniu przez 3-3,5 godziny. Jeżeli mięso będzie wystawać ponad powierzchnię sosu, należy dolewać wody.
  8. Wyjąć bitki na talerz. Przelać jedną chochelkę do kubka, dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Wlać z powrotem do garnka. Sos mieszać, aż zgęstnieje. Włożyć mięso do sosu.
  9. Podawać z ziemniakami, kaszą albo pieczywem.