SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ

Kłaniam się nisko. Kolejny debiut cukierniczy. Po dobrym przyjęciu przez Was przepisu na Rogale Świętomarcińskie, postanowiłem brnąć dalej w magię słodkości. Poprzeczkę postawiłem trochę wyżej niż ostatnio, i zdecydowałem się na wypiek szarlotki z kruszonką.

Przy każdym pichceniu słodkości w pewnym etapie tworzenia dzwonię do mamy albo nie mniej uzdolnionej siostry, z prośbą o kilka porad dla cukierniczego młokosa. Po odpowiednim zebraniu informacji przeszedłem do działania. Kilka godzin w kuchni nie poszło na marne. Ciasto standardowo zrobiłem z mąki i margaryny, cukru oraz jajka. Farsz powstał z przepysznych jabłek z Grójca, cukru, kory cynamonu, oraz małej ilości cydru.

Szarlotkę podałem w towarzystwie domowych lodów (przepis też znajdziecie na blogu). Do zestawu polecam jeszcze dobrą herbatę albo kawę. Jesienne wieczory od razu stają się przyjemniejsze.

Tymczasem.

Piona.

 

Składniki:

Ciasto

  • 350 g mąki pszennej do ciast
  • 250 g margaryny do wypieków
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru

 

Farsz

  • 2 kg jabłek
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 kora cynamonu
  • 40 ml cydru jabłkowego

 

Dodatkowo

  • 40 g masła
  • bułka tarta
  • tortownica o średnicy 24 cm

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować ciasto. Przesiać mąkę na stolnicy przez praskę. Pokroić w na mniejsze części margarynę, dodać do mąki. Wbić jajko, wsypać cukier puder.
  2. Następnie wszystko z grubsza przesiekać ze sobą nożem. Wyrobić ręcznie masę. 1/3 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do zamrażarki. Resztę ciasta zawinąć w folię i schować do lodówki.
  3. Przygotować farsz. Jabłka obrać ze skórki, pozbyć się gniazda. Następnie pokroić w kostkę.
  4. Wrzucić jabłka do dużego garnka. Dodać cukier, cynamon. Wlać cydr.
  5. Gotować wszystko na małym ogniu przez 30 – 40 minut, aż jabłka się skarmelizują.
  6. Wyjąć korę cynamonu, odstawić do wystygnięcia.
  7. Posmarować masłem tortownicę. Lekko oprószyć całość bułką tartą. Nadmiar bułki wysypać. Wyjąć ciasto z lodówki. Wyłożyć nim spód i boki tortownicy.
  8. Przelać wystudzony farsz na ciasto.
  9. Wyjąć z zamrażarki resztę ciasta. Zetrzeć na dużych oczkach tarki, tak aby całe nadzienie zostało przykryte.
  10. Włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, piec 45-5o minut.
  11. Podawać z lodami.