Kłaniam się nisko. Tym razem postawiłem na dobry klasyczny obiad, czyli pulpety w sosie koperkowym z młodą kapustką. Wprawdzie kapustka i młode ziemniaki jeszcze nie z naszego kraju, ale nie ma co wybrzydzać. Na „nasze” jeszcze trzeba chwilę poczekać, susza robi swoje.
Klopsiki zrobiłem z mięsa indyczego, zmieliłem udziec razem z piersią. Standardowo do mięsa wleciało jajko, cebula, i namoczona czerstwa kajzerka. Sól i pieprz do smaku. Kapustkę podusiłem, dodałem zasmażkę z masła i mąki. Sos do pulpetów powstał na bazie bulionu wołowego, śmietany i dużej ilości posiekanego koperku. Z resztą w przepisie wszystkiego się dowiecie.
Odpoczywajcie !
Piona!
Składniki:
Pulpety
- 500 g mięsa mielonego z indyka
 - 1 cebula
 - 1 kajzerka
 - mleko do zalania kajzerki
 - 1 l bulionu wołowego
 - 200 ml śmietany 18% lub 30%
 - 1 łyżka mąki
 - ziele angielskie
 - liście laurowe
 - sól
 - pieprz
 
Kapusta młoda
- 1 główka kapusty młodej
 - 1 cebula
 - 250 ml wody
 - 2 ziela angielskie
 - 3 liście laurowe
 - 1 łyżka masła
 - 1 łyżka mąki
 
Proces twórczy:
- Zmielić mięso na średnich oczkach. Zetrzeć cebulę na tarce na małych oczkach. Namoczyć w mleku kajzerkę. Odcisnąć z nadmiaru mleka i dodać do mięsa. Wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić mięso.
 - Uformować klopsy wielkości orzecha włoskiego (najlepiej moczyć dłonie zimną wodą, łatwiej będzie odchodziło mięso od dłoni). Klopsiki oprószyć mąką. Smażyć 2 minuty z każdej strony.
 - Wrzucić podsmażone klopsiki do garnka z bulionem. Dodać ziele angielskie, liście laurowe. Dusić 20 minut.
 - Odlać jedną chochelkę wywaru do miseczki. Wlać śmietanę i energetycznie mieszać aby się nie zważyła. Dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać, aby nie było gródek. Wlać do bulionu, szybko mieszając.
 - Posiekać koperek i dodać do sosu. Dusić kolejne 7 minut na małym ogniu.
 - Poszatkować drobno kapustę. Przepłukać w zimnej wodzie. Przełożyć do garnka.
 - Wlać do kapusty 200 ml zimnej wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dusić 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
 - Pokroić w kostkę cebulę i zeszklić na złoty kolor. Dodać do kapusty. Dusić kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
 - Zrobić zasmażkę. Roztopić na patelni masło i dodać mąkę, pamiętając o szybkim jednoczesnym mieszaniu, aby nie powstały gródki. Dodać do kapusty i dobrze wszystko wymieszać. Gotować jeszcze 2-3 minuty.
 - Podawać pulpety, kapustę z ziemniaczkami młodymi.
 - Smacznego.