PATTY MELT & SOUR

Kłaniam się nisko. Drodzy przyjaciele, dzisiaj wrzucam idealne połączenie kanapki Patty Melt z Sour-em na bazie bourbon-u i kurzego białka. Zacznijmy od początku.

Patty Melt to kanapka stworzona w USA w latach 40tyh XX wieku. Oryginalna receptura to dwie kromki pieczywa pszennego, pasztet z drobno mielonej wołowiny, ser żółty oraz karmelizowana cebula. W prostocie siła. Oczywiście lekko zmodyfikowałem przepis, zamiast pasztetu włożyłem w dwie kromki, poczciwą ilość mielonego antrykotu. Wszystko polałem standardowym sosem do burgerów.

Przejdźmy do drina. Autorem pysznego koktajlu jest Marcin z Podawane z Pasją. W „szejkerze” znalazł się bourbon, kurze białko, angustura, sok z limonki. Całość odpowiednio wstrząśnięta daje niewiarygodne efekty. Tak samo jak kanapka, koktajl nie wymaga większej filozofii i wymiaru czasowego. Dlatego każdym może szybko strzelić sobie takiego sour-ka przy sobocie.

Piona!

Składniki:

  • 200 g antrykotu wołowego
  • 2 kromki pszenne
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz

Sos

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej
  • ½ szalotki
  • 1 papryczka chili

Koktajl

  • 60 ml Wild Turkey 101
  • 30 ml soku z limonki
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 3 krople Angostury bitter
  • Białko jajka
  • Kostki lodu

Proces twórczy: