Kłaniam się nisko. Drodzy przyjaciele, dzisiaj wrzucam idealne połączenie kanapki Patty Melt z Sour-em na bazie bourbon-u i kurzego białka. Zacznijmy od początku.
Patty Melt to kanapka stworzona w USA w latach 40tyh XX wieku. Oryginalna receptura to dwie kromki pieczywa pszennego, pasztet z drobno mielonej wołowiny, ser żółty oraz karmelizowana cebula. W prostocie siła. Oczywiście lekko zmodyfikowałem przepis, zamiast pasztetu włożyłem w dwie kromki, poczciwą ilość mielonego antrykotu. Wszystko polałem standardowym sosem do burgerów.
Przejdźmy do drina. Autorem pysznego koktajlu jest Marcin z Podawane z Pasją. W „szejkerze” znalazł się bourbon, kurze białko, angustura, sok z limonki. Całość odpowiednio wstrząśnięta daje niewiarygodne efekty. Tak samo jak kanapka, koktajl nie wymaga większej filozofii i wymiaru czasowego. Dlatego każdym może szybko strzelić sobie takiego sour-ka przy sobocie.
Piona!
Składniki:
- 200 g antrykotu wołowego
- 2 kromki pszenne
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- Sól
- Pieprz
Sos
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej
- ½ szalotki
- 1 papryczka chili
Koktajl
- 60 ml Wild Turkey 101
- 30 ml soku z limonki
- 20 ml syropu cukrowego
- 3 krople Angostury bitter
- Białko jajka
- Kostki lodu
Proces twórczy:


