LIMONKOWE UDKA Z KURCZAKA

Nasza ocena

1

Kłaniam się nisko, kurz po blamażu polskich piłkarzy całkowicie już opadł. Wprawdzie wygrali ostatni mecz z zawodnikami kraju kwitnącej wiśni, ale ostatni kwadrans ukazał prawdziwe oblicze tej kadry. Stali na murawie i obserwowali japońska „tiki takę”. Kamil Grosicki zamarzył o karierze aktorskiej – przebił wszystkich symulantów. Koniec. Już nie będę wspominał o polskich „wojownikach”.

Dzisiejszy posiłek wymagał ode mnie nieco więcej zaangażowanie i walki w kuchni niż Lewandowskigo i spółki. Wystarczyło kilka energetycznych ruchów i dyscypliny taktycznej, aby na talerzu pojawił się limonkowy kurczak w towarzystwie pieczonych ziemniaków i pieczonej marchewki. Posługując się piłkarskim językiem, został strzelony klasyczny HAT-TRIK. Udka z kurczaka zostały ubrane w limonkowo -miodowe szaty, ziemniaki upieczone z tymiankowym masełkiem, a marchewka została muśnięta pozostałą marynatą cytrusową. Szybkie „3-0” i odpoczywam z uśmiechem na twarzy.

Jakie plany na weekend ?

Jutro kierunek stolica. Relacja z pewnego eventu na początku tygodnia.

Piona !

 

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 kg młodej marchewki
  • 1 limonka
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • świeży tymianek
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta papryki wędzonej
  • 4 ząbki czosnku

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso.
  2. Przygotować marynatę: w miseczce połączyć ze sobą: miód, oliwę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z 1 limonki, posiekany tymianek, słodką paprykę i wędzoną, sól, pieprz oraz kumin. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Zamarynować mięso i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Umyć i osuszyć ziemniaki. Pokroić w ćwiartki. Masło pomieszać z łyżeczką posiekanego tymianku i szczyptą soli.
  5. Obrać delikatnie marchewkę.
  6. Przełożyć do naczynia żaroodpornego udka z kurczaka. Pokroić w talarki limonkę i ułożyć na mięsie.
  7. Przełożyć do drugiego naczynia ziemniaki. Na wierzchu położyć masło tymiankowe oraz 2 posiekane ząbki czosnku. Posolić.
  8. Włożyć mięso i ziemniaki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 25 minut. Polewać mięso marynatą, a ziemniaki roztopionym masełkiem.
  9. Przełożyć marchewkę do kolejnego naczynka żaroodpornego. Posmarować marchewkę z każdej strony limonkową marynatą.
  10. Po 25 minutach dołożyć marchewkę i piec kolejne 20 minut. Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg na 3-4 minuty.
  11. Smacznego.

Oczywiście wszystko możecie przygotować na jednej dużej brytfance. Ja osobiście nie lubię wytapianego tłuszczu z kurczaka, więc wszystko zrobiłem oddzielnie.

Dodaj komentarz