KarkBurger – Burger z Karkówki

KarkBurger

Moda na burgery rozkręciła się na dobre. Dla mnie jako burgożercy to bardzo dobra wiadomość. Jednak w większości „miejscówek” proponowane są kanapki wyłącznie z wołowiną. Nie mówię, że to źle. Czasami nachodzi mnie potrzeba zmiany. Dlatego z brakami w menu postanowiłem samodzielnie pokombinować w kuchni. Moje burgerowe poszukiwania idealnego smaku zaowocowały powstaniem KARKBUGRGERA. Kakrkburger to aromatyczna karkówka wieprzowa podana w bułce ciabacie. Cały sekret tego buksa tkwi w marynacie i sosie. Macie szczęście. W przepisie odchylę rąbka tajemnicy.

 

Składniki:

 

  • 200 g karkówki (2 kotlety)
  • 2 ciabatty
  • sałata
  • pomidor
  • ogórek zielony
  • cebula czerwona
  • papryka czerwona
  • rukola

Sos bazyliowy:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pęczek bazylii

 

Marynata:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku

 

Proces twórczy:

 

  1. Marynowanie mięsa. Najlepiej dzień wcześniej przyrządzić marynatę, rozprowadzić na całej powierzchni karkówki i schować do lodówki na minimum 4 godziny (im dłużej tym lepiej).
  2. Warzywa pokroić na plasterki. Rukolę umyć i osuszyć.
  3. Przygotowanie sosu. Wszystkie skłądniki wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładką masę. Chowamy do lodówki, aby sos stężał.
  4. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni celcjusza i wkładamy ciabatty. Pieczemy do momentu, aż mięso się usmaży.
  5. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy steki z karkówki po 2-3 minuty z każdej strony.
  6. Dolną połówkę ciabatty smarujemy musztardą. Następnie kładziemy stek z karkówki. Układamy rukolę i warzywa. Na sam koniec polewamy burgera sosem.

Dodaj komentarz