BURGER Z KARMELIZOWANYM BURAKIEM

O tak ! Dzisiaj NIEDZIELA DZIEŃ BURGERA. Czas w którym będę mógł urzeczywistnić swoją wizję na szalonego burgera. Pomysł rozkwitał przez siedem długich dni i nocy. Z każdym kolejnym przybierał nowe, smakowe szaty. Każdy pomysł był przepuszczany przez filtry wygłodniałego burgerożercę. Po ciężkich bojach powstał CZESIO, burger o polskich korzeniach. Polski imigrant z Chicago.

Sercem kanapki jest antrykot wołowy, przyprawiony aromatyczną mieszanką przypraw. Głównym dodatkiem jest karmelizowany burak, z kwaskowatą nutą. Oprócz tego CZESIO skrywa sałatę lodową, pomidora malinowego oraz dwa autorskie sosy. Majonez bekonowy oraz sos piklowy. Wszystko scala ze sobą domowa buła maślana.

Czesio jest duszą towarzystwa, więc tworzy duet z domowymi chipsami. A co ?! Amerykańce jedzą w zestawie z frytkami, to poszedłem o krok dalej i na spontanie wyszło takie połączenie. W tym wszystkim brakuje mi jeszcze tylko zamiennika dla colesława.

Może Wy macie jakiś dobry pomysł na surówkę do tego zestawu ? Dzielcie się pomysłami w komentarzach. Najlepszy pomysł nagrodzę koszulką „chillout z grillem”.

Nie bądź burak i zostaw lajka ! 🙂

Składniki:

200 g antrykotu wołowego

1 burak

pomidor malinowy

sałata lodowa

ser mimolette z chili

majonez bekonowy

250 ml oleju rzepakowego

2 jajka

1 łyżeczka musztardy

sok z cytryny

sól morska

bekonowy puder

sos piklowy

pikle

cukier

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na grubych oczkach.

  2. Przyprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz czosnkiem. Uformować burgera.

  3. Ugotować buraki. Obrać i pokroić w krążki. Rozpuścić 100 g masła na patelni, dodać łyżkę miodu i łyżeczkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Dodać buraki. Smażyć 5 minut, aż sos się zredukuje.

  4. Pokroić pikle w drobną kosteczkę. Posypać szczyptą cukru brązowego.

  5. Przygotować domowy majonez. Do wąskiego naczynia wlać olej, musztardę, sok z cytryny oraz jajka. Blenderować na maksymalnych obrotach do uzyskania gęstego majonezu. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posypkę bekonową.

  6. Grillować burgera z każdej strony po 4 minuty. Położyć ser podczas grillowania na drugiej stronie.

  7. Podpiec bułkę.

  8. Złożyć burgera: bułka -> sałata lodowa -> buraki -> burger -> ser -> pomidor -> sos piklowy -> majonez -> bułka.

1-IMG_1427 1-IMG_1429 1-IMG_1434 1-IMG_1436 1-IMG_1447

Dodaj komentarz