O tak ! Dzisiaj NIEDZIELA DZIEŃ BURGERA. Czas w którym będę mógł urzeczywistnić swoją wizję na szalonego burgera. Pomysł rozkwitał przez siedem długich dni i nocy. Z każdym kolejnym przybierał nowe, smakowe szaty. Każdy pomysł był przepuszczany przez filtry wygłodniałego burgerożercę. Po ciężkich bojach powstał CZESIO, burger o polskich korzeniach. Polski imigrant z Chicago.
Sercem kanapki jest antrykot wołowy, przyprawiony aromatyczną mieszanką przypraw. Głównym dodatkiem jest karmelizowany burak, z kwaskowatą nutą. Oprócz tego CZESIO skrywa sałatę lodową, pomidora malinowego oraz dwa autorskie sosy. Majonez bekonowy oraz sos piklowy. Wszystko scala ze sobą domowa buła maślana.
Czesio jest duszą towarzystwa, więc tworzy duet z domowymi chipsami. A co ?! Amerykańce jedzą w zestawie z frytkami, to poszedłem o krok dalej i na spontanie wyszło takie połączenie. W tym wszystkim brakuje mi jeszcze tylko zamiennika dla colesława.
Może Wy macie jakiś dobry pomysł na surówkę do tego zestawu ? Dzielcie się pomysłami w komentarzach. Najlepszy pomysł nagrodzę koszulką „chillout z grillem”.
Nie bądź burak i zostaw lajka ! 🙂
Składniki:
200 g antrykotu wołowego
1 burak
pomidor malinowy
sałata lodowa
ser mimolette z chili
majonez bekonowy
250 ml oleju rzepakowego
2 jajka
1 łyżeczka musztardy
sok z cytryny
sól morska
bekonowy puder
sos piklowy
pikle
cukier
Proces twórczy:
-
Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na grubych oczkach.
-
Przyprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz czosnkiem. Uformować burgera.
-
Ugotować buraki. Obrać i pokroić w krążki. Rozpuścić 100 g masła na patelni, dodać łyżkę miodu i łyżeczkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Dodać buraki. Smażyć 5 minut, aż sos się zredukuje.
-
Pokroić pikle w drobną kosteczkę. Posypać szczyptą cukru brązowego.
-
Przygotować domowy majonez. Do wąskiego naczynia wlać olej, musztardę, sok z cytryny oraz jajka. Blenderować na maksymalnych obrotach do uzyskania gęstego majonezu. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posypkę bekonową.
-
Grillować burgera z każdej strony po 4 minuty. Położyć ser podczas grillowania na drugiej stronie.
-
Podpiec bułkę.
-
Złożyć burgera: bułka -> sałata lodowa -> buraki -> burger -> ser -> pomidor -> sos piklowy -> majonez -> bułka.