Kłaniam się nisko. Już w najbliższy piątek zaczynam serię codziennych przepisów na swoim kanale kulinarnym YouTube (zgadnijcie jak się nazywa :D) Na pierwszy ogień pójdzie klasyk grillowych posiedzeń, czyli „rwany chlebek ziołowy”. Idealnie pasuje do różnego typu mięsiwa, sałatek a nawet sprawdza się jako przystawka. Chlebek z dużą ilością świeżych ziół – pietruszka, tymianek, oregano. Oczywiście wleciała też kostka masła. Lekko podkręciłem go dodając pastę z czarnego czosnku.
Co to czarny czosnek? Już śpieszę Wam z odpowiedzią. Jest to czosnek poddany dziewięciotygodniowej fermentacji. Dzięki temu zmienia swój kolor i nabiera głębszego smaku. Można wyczuć smak suszonych moreli czy śliwek. Zapach jest delikatniejszy i po spożyciu „nie wali” z ust. Co do zdrowotności to ma wiele magicznych zastosowań, ale to później. Dla mnie najważniejszym aspektem jest smak umami, który podkręca każdą potrawę.
Zresztą co ja będę się rozpisywać. Wejdźcie na stronę dystrybutora czarnego czosnku -> JULEKO (www.czarny-czosnek.pl ). Znajdziecie tam wiele ciekawy informacji dotyczących zastosowań oraz przepisów.
Mam dla Was kod rabatowy na cały asortyment. Wystarczy, że pod koniec zamówienia wpiszecie „grill21” i otrzymacie 10% zniżki 😊
P.S
W piątek o 12 wleci film w którym robię chlebek rwany oraz chlebek pijany! Zapraszam do subskrypcji kanału!
Piona!
Składniki:
- 600 g mąki pszennej typu 00 (włoska mąka do pizzy)
- 350 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Masło
- 200 g masła 82% tłuszczu
- 1 pęczek pietruszki
- 1 garść tymianku
- 1 płaska łyżeczka pasty z czarnego czosnku
- szczypta soli morskiej
Proces twórczy:
- Przesiać mąkę. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Do mąki wsypać sól. Dobrze wymieszać. Wlać oliwę z oliwek i rozczyn. Wyrabiać na podsypanej mąką stolnicy, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Odstawić na 10-15 minut.
- Przygotować masło. Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miski. Posiekać drobno zioła, wsypać do masła. Dodać łyżeczkę pasty z czarnego czosnku. Przyprawić solą morską. Rozgnieść wszystko za pomocą widelca, ewentualnie wyrobić w moździerzu.
- Rozwałkować ciasto na stolnicy o grubości 1 cm.
- Nałożyć masło na całą powierzchnię ciasta.
- Pokroić za pomocą noża do pizzy paski o szerokości 3-4 cm. Pasek zawijać w harmonijkę. Następnie harmonijkę przełożyć do tortownicy / brytwanki wyłożonej papierem do pieczenia (ważne żeby masło nie wypłynęło). Wyłożyć całą tortownicę harmonijkami.
- Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
- Smacznego.


