Witam serdecznie. Intensywny tryb życia charakteryzuje się nieustanną gonitwą za czasem. Tykające wskazówki zegara wywierają presję i depczą po piętach. Praca, dom, siłownia sprawiają, że grafik jest napięty niczym budżet Wisły Kraków. Nawet kambodżański książę nie jest w stanie pomóc. W tygodniu nie mam możliwości poświęcić się na pichcenie, dlatego wybieram dania SSS – smaczne, szybkie i sprytne.
Do trzech „esek” na pewno zaliczy się makaron z piersią kurczaka w sosie porowym. Danie banalne do przygotowania i bardzo szybkie. Potrzebujemy ulubiony makaron, pojedyncza pierś z kurczaka, oraz por, śmietanę i opcjonalnie parmezan. Parę magicznych trików i po 20 minutach zrobimy wartościowy posiłek. Po sporej ilości węglowodanów i białka mogę znowu zdobywać świat.
Por favor !
Tymczasem !
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1 por
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- parmezan
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól morska
- pieprz
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć pierś kurczaka. Pokroić w kostkę. Przyprawić solą morską i pieprzem.
- Pierś usmażyć na oliwie z oliwek.
- Pokroić w drobne pióra por, a czosnek w drobną kostkę. Podsmażyć 3-4 minuty na maśle. Wlać śmietanę, na małym ogniu gotować do momentu kiedy sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać zioła.
- Do sosu wrzucić mięso. Wszystko dobrze ze sobą wymieszać.
- Ugotować makaron, podać z sosem i piersią. Wszystko obficie posypać parmezanem.