JOZIN Z BAZIN BURGER – DOMOWY HAMBURGER

1-IMG_1690

Ahoj rodacy ! Jak tam miewacie się przy sobocie ? Ja dzisiaj chillout-uje. Może nie tak do końca, bo początek dnia był intensywny – musiałem ogarnąć szybkie zakupy i domowe porządki. Jednak swoje odbębniłem i teraz zbieram siły przed solidnym melanżem, o którym wspominałem Wam wczoraj.

Dobra impreza po części wiąże się z dużą ilością płynów wysokoprocentowych. Skutki przeholowania z tymi substancjami mogą być różnorakie – w sumie dobrze o tym wiecie. Dlatego trzeba odpowiednio przygotować swój organizm. Mitów i legend po internecie krąży wiele. Zdradzę Wam swój sposób na nieśmiertelność. Jest bardzo prosty i skuteczny. Wystarczy dobrze pojeść przed bibą. Niestety zmartwię osoby będące na redukcji – nie mogą to być żadne lekkie sałateczki czy mięsko gotowane na parze. Musi być to dobry burger, albo kawał solidnego steku. Wtedy będziecie mieć pewność, że nie skończycie na deskach wcześniej niż reszta ekipy.

Mając już za sobą kilka imprez masowych, zjadłem na obiad solidnego burgera. Inspiracją do stworzenia tego bydlaka, była czeska pasta bulharka. Buharka zostałą mi jeszcze z wczorajszej kolacji. Szkoda było wyrzucać jedzenie, więc dałem jej drugi życie. Idąc w dalszym ciągu tropem czeskiej szkoły gotowania, przemyciłem też browarka do kotleta oraz miodową musztardę. Kotlet dzięki temu wyszedł soczysty jak nigdy. Połączenie wołowej pasty z burgerem wyszło rewelacyjne. Podwójna dawka wołowiny w różnorodnych teksturach zadowoli niejednego krytyka kulinarnego. Dzisiaj też pokombinowałem z majonezem. Do majonezu wlałem sos worcester. Wyszedł pyszny sos majonezowy z nutą ameryki. Z bułki maślanej zrobiłem grzanki. Posmarowałem masłem i podsmażyłem na patelni grillowej. Następnie wtarłem czosnek, co dało grzance charakteru. Na sam koniec na burgerze posadziłem jajo. Poezja.

Organizm przygotowany do zabawy więc lecę dalej.

Jutro podzielę się z Wami fajnym przepisem na kurczoka.

Piona !

Składniki:

200 g antrykotu

20 ml piwa jasnego

sól

pieprz

1 łyżeczka musztardy miodowej

50 g pasty bulharka

bułka maślana

masło

ząbek czosnku

jajko

pomidor bawole serce

pikle

czerwona cebula

2 łyżki majonezu

1 łyżeczka sosu worcestershire

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na grubych oczkach.

  2. Wlać piwo i musztardę do mięsa. Przyprawić pieprzem i solą. Wyrobić kotleta.

  3. Smażyć na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony.

  4. Posmarować masłem bułki maślane. Podpiec na patelni grillowej. Natrzeć bułki czosnkiem.

  5. Wymieszać majonez z sosem Worcestershire.

  6. Usmażyć jajko sadzone.

  7. Złożyć burgera: bułka -> bulharka -> burger -> pomidor -> pikle -> sałata -> cebula -> jajko sadzone -> sos -> bułka.

1-IMG_1680 1-IMG_1687 1-IMG_1690 1-IMG_1696 1-IMG_1702

Dodaj komentarz