BABKA CYTRYNOWA

Kłaniam się nisko. Nie wyobrażałem sobie Świąt Wielkanocnych z dala od rodziny. W zabieganym świecie nie było czasu, aby spotykać się tak często jakby wszyscy sobie tego życzyli. Święta zawsze były momentem kiedy wszystkie błahe sprawy były odkładane na bok, i liczyła się tylko familia i przyjaciele. Telefony i elektronika lądowały w szufladzie. W tym roku z wiadomych przyczyn musi być inaczej. Elektronika sprawi, że pomimo odległości wszyscy w wirtualnym świecie zasiądziemy do wspólnego stołu, aby tradycji stało się zadość.

Pomimo wszystkich losowych trudności należy zachować kulinarną namiastkę świąt. Bez większych szaleństw przygotowałem potrawy, które widnieją w moim topie. Od dziecka byłem łasuchem, dlatego babka cytrynowa  jest pozycją obowiązkową. Osoby, które śledzą od dłuższego czasu moje kulinarne poczynania wiedzą, że cukiernikiem to nie jestem. Jednak babki cytrynowej nie da się schrzanić. Jest banalna.

Do przygotowania tego rarytasu będziecie potrzebowali mąki, jajek, cytryn, masła i cukru. Dla ułatwienia mikser też będzie przydatny, chyba że macie dużo pary w łąpach. Czasowo tez nie ma tragedii. Dwie godzinki i można szamać. Resztę opisałem w procesie twórczym.

Przyjaciele, już dzisiaj życzę Wam zdrowia i jeszcze więcej zdrowia.

Trzymajcie się dzielnie !

Wielkanocna PIONA.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g zmielonych orzechów
  • 250 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • Cukier waniliowy
  • Skórka z tartej cytryny (wcześniej sparzonej)
  • Szczypta soli morskiej

Sok

  • 3 łyżki cukru
  • Sok z 3 cytryn

Lukier

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Proces twórczy:

  1. Utrzeć na pianę masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Miksując dodawać po jednym jajku. Następnie powoli dodawać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, orzechy i startą skórkę cytrynową.
  2. Przełożyć wyrobioną masę do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą foremki.
  3. Piec babkę w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 50-60 minut.
  4. Wyjąć babkę (jeszcze gorącą) z foremki i ponakłuwać cienkim drucikiem czy wykałaczką.
  5. Przygotować sok. Wycisnąć sok z 3 cytryn i dokładnie wymieszać z cukrem.
  6. Nasączyć babkę za pomocą strzykawki z igłą.
  7. Przygotować lukier. Rozrobić cukier puder i sok z cytryn. Polać babkę z góry lukrem i udekorować z wierzchu orzechami.
  8. Smacznego.