Kłaniam się nisko. Drodzy Przyjaciele, kolejny weekend na grillowanie przed nami. Jednak zanim udam się do swojej grillowej mekki, pochwale się jeszcze przepisem na kurczaka, a jutro pobiegam na turnieju za piłką do kosza. Dość intensywny weekend, ale nie ma co odpoczywać.
Przejdźmy do pomysłu na „kurczoka”. W tym przepisie wykorzystałem tak zwane pałki, dla niewtajemniczonych podudzie z kury. Lekko ponacinałem skórę i przyprawiłem domową mieszanką przypraw, i odłożyłem na bok. Cały myk w tym przepisie tkwi w sposobie pieczenia mięsa. Mięso będzie piekło się na ryżu z odpowiednio wcześniej przygotowaną zaprawą. Dzięki takiemu rozwiązaniu „pałki” będą soczyste, przejdą wszystkimi aromatami z sosu, a skórka będzie odpowiednio wypieczona. Natomiast ryż wchłonie cały sos i się ugotuje. Brzmi świetnie a smakuje jeszcze lepiej.
Widziałem kilka standardowych wersji tego dania. Postanowiłem jednak trochę to zmodyfikować. Zamiast bulionu, przygotowałem sos meksykański na bazie wysokiej jakości passaty pomidorowej i odpowiedniej mieszanki ziół i przypraw (wszystko będzie napisane w przepisie). Dodatkowo dodałem jeszcze pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę oraz kukurydzę i czerwoną fasolę. Całość piekłem przez 70 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. PETARDA!
Piona.
Składniki:
- 500 g podudzia z kurczaka
- 250 g ryżu basmanti
- 400 ml passaty pomidorowej
- 300 ml wody
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- garść kukurydzy konserwowej
- garść fasoli czerwonej konserwowej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Ponacinać nożem skórę. Przyprawić solą, pierzem, papryką słodką i czosnkiem.
- Pokroić w kostkę paprykę i cebulę. Cebulę podsmażyć na złoty kolor.
- Przygotować zaprawę. Do miski wlać passatę pomidorową, wodę i oliwę. Dodać podsmażoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać paprykę słodką, paprykę wędzoną, kumin, zioła prowansalskie, cukier, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Wsypać do naczynia żaroodpornego ryż. Dodać paprykę, kukurydzę oraz fasolę. Wymieszać i równomiernie wszystko rozprowadzić po naczyniu.
- Wlać do naczynia zalewę.
- Poukładać kurczaka na wierzchu zaprawy.
- Piec przez 60-70 minut (aż ryż wchłonie cały sos) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Gotowe.