KURCZAK PIECZONY NA RYŻU

Kłaniam się nisko. Drodzy Przyjaciele, kolejny weekend na grillowanie przed nami. Jednak zanim udam się do swojej grillowej mekki, pochwale się jeszcze przepisem na kurczaka, a jutro pobiegam na turnieju za piłką do kosza. Dość intensywny weekend, ale nie ma co odpoczywać.

Przejdźmy do pomysłu na „kurczoka”. W tym przepisie wykorzystałem tak zwane pałki, dla niewtajemniczonych podudzie z kury. Lekko ponacinałem skórę i przyprawiłem domową mieszanką przypraw, i odłożyłem na bok. Cały myk w tym przepisie tkwi w sposobie pieczenia mięsa. Mięso będzie piekło się na ryżu z odpowiednio wcześniej przygotowaną zaprawą. Dzięki takiemu rozwiązaniu „pałki” będą soczyste, przejdą wszystkimi aromatami z sosu, a skórka będzie odpowiednio wypieczona. Natomiast ryż wchłonie cały sos i się ugotuje. Brzmi świetnie a smakuje jeszcze lepiej.

Widziałem kilka standardowych wersji tego dania. Postanowiłem jednak trochę to zmodyfikować. Zamiast bulionu, przygotowałem sos meksykański na bazie wysokiej jakości passaty pomidorowej i odpowiedniej mieszanki ziół i przypraw (wszystko będzie napisane w przepisie). Dodatkowo dodałem jeszcze pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę oraz kukurydzę i czerwoną fasolę. Całość piekłem przez 70 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. PETARDA!

Piona.

 

Składniki:

  • 500 g podudzia z kurczaka
  • 250 g ryżu basmanti
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 300 ml wody
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • garść kukurydzy konserwowej
  • garść fasoli czerwonej konserwowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Ponacinać nożem skórę. Przyprawić solą, pierzem, papryką słodką i czosnkiem.
  2. Pokroić w kostkę paprykę i cebulę. Cebulę podsmażyć na złoty kolor.
  3. Przygotować zaprawę. Do miski wlać passatę pomidorową, wodę i oliwę. Dodać podsmażoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać paprykę słodką, paprykę wędzoną, kumin, zioła prowansalskie, cukier, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Wsypać do naczynia żaroodpornego ryż. Dodać paprykę, kukurydzę oraz fasolę. Wymieszać i równomiernie wszystko rozprowadzić po naczyniu.
  5. Wlać do naczynia zalewę.
  6. Poukładać kurczaka na wierzchu zaprawy.
  7. Piec przez 60-70 minut (aż ryż wchłonie cały sos) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Gotowe.