Kłaniam się nisko. Zostały dwa ostatnie dni wakacji. W parkach, lasach widać już nadciągającą jesień. Coraz to więcej liści poniewiera się po chodnikach i ściółkach. Nieuchronnie beztroski czas zabawy i wypoczynku zmierza do historii. Uczniowie przez pierwsze dni szkoły będą jeszcze starać się ładnie pisać w zeszytach, a pracownicy będą z nostalgią wspominać wakacyjne szaleństwa. W zamian za to, nadchodzi polska złota jesień, która przyniesie nam kasztany i grzyby. Nie jestem jakimś zapalonym „grzybiarzem” i niełatwo mnie namówić na kilkugodzinny wypad do lasu, ale dobrą grzybową czy sosik z prawdziwków, zawsze chętnie opierdzielę i to z dokładką.
Dobrze, że moja druga połówka w zeszłym roku zaszalała, i ususzyła kilka dużych słoików grzybów. Dzięki niej, powstał dzisiejszy obiad. Sosik grzybowy pięknie komponował się z polędwiczką wieprzową. Takiego połączenia nie powstydziłaby się żadna restauracja.
Sos grzybowy zacząłem przygotowywać dzień wcześniej. Moczenie grzybów nie należy do najszybszych czynności w kuchni. Kilka godzin w nocy sprawiło, iż grzyby stały się miękkie i był gotowe na swoją chwilę prawdy. W połączeniu z masłem, cebulą, czosnkiem i śmietaną, stworzyło ogniste combo! Polędwiczki jedynie przyprawiłem solą i pieprzem. Podsmażyłem „medaliony” na oleju rzepakowym. W międzyczasie ugotowałem ziemniaki. Oto, przed Państwem kłaniają się polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym i gotowanymi ziemniaczkami.
Dzięki za poświęcony czas i do następnego postu!
Piona !
Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 80 g suszonych grzybów / 400 g świeżych
- 200 ml śmietanki 30 %
- 3 łyżki masła
- cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- sól
- pieprz
- olej
Proces twórczy:
- Namoczyć suszone grzyby. Najlepiej zalać wodą i zostawić na całą noc. Jeżeli masz świeże grzyby, należy oczyścić wilgotną ściereczką z ziemi, i pokroić w kawałki kilku centymetrowe.
- Przygotować sos. Pokroić cebulkę i czosnek w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle (2 łyżki) przez 5 minut.
- Odsączyć i posiekać grzyby. Wrzucić grzyby do cebuli i czosnku. Dusić przez 15 minut na średnim ogniu.
- Wlać śmietanę do grzybów i gotować na małym ogniu przez 5-7 minut, aż do momentu kiedy sos zgęstnieje.
- Przygotować medaliony z polędwiczki. Umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami mięso. Delikatnie odkroić z zewnętrznej strony przezroczystą błonę.
- Przygotować sznurek/nić kuchenną, poucinać kilka kawałków sznurka o długości 6-8 cm.
- Od lewej strony polędwiczki odmierzamy 2 cm- zawiązujemy mocno sznurek. Omierzamy kolejne 2 cm, w tym miejscu odkrajmy mięso, uzyskaliśmy medalion. Czynność powtarzamy do końca polędwiczki.
- Uzyskujemy 10-15 małych kawałków polędwiczek z sznurkami zawiązanymi pośrodku. Lekko zgniatamy w dłoni. Solimy i pieprzymy z obu stron.
- Rozgrzać na patelni olej z masłem (1 duża łyżka). Smażyć polędwiczki 3-4 minut z każdej strony. Przełożyć na chwilę na talerz, aby mięso odpoczęło. Usunąć sznurki.
- Podawać z ziemniakami i sosem grzybowym.