MINI BURGERY – BURGEROWE KORECZKI

Dzięki za Wszystkie życzenia. Urodziny, imieniny i wszelkie inne imprezy okolicznościowe łączą się z imprezą na której nie może zabraknąć dobrego jedzenia i alko. Mam wiele ciekawych propozycji na imprezowy stół. Jednak jest jedna pozycja dla której moi przyjaciele wiele by oddali. Oczywiście chodzi mi o burgery. Ponoć są zjadliwe. Podczas zabawy solenizant nie powinien przebywać długo w kuchni, dlatego najlepiej przygotować całe menu wcześniej, a na koniec zostawić jedynie pozycje do przygotowania w piekarniku.

Burgery dla mnie nie są żadnym czasochłonnym wyzwaniem, ale zapach smażonego mięsa długo może unosić się w mieszkaniu. Goście na pewno nie czuliby się komfortowo. Dlatego najlepszym rozwiązaniem dla smakoszy wołowiny w bułce są mini burgerki – burger-owe koreczki. Śmiało można przygotować je kilka godzin przed startem melanżu, do tego czasu „burgerowy smog” zniknie.

Jak robię malusieńkie burgerki? Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie bułeczek, ale to proponuję zrobić dzień wcześniej. Antrykot mielę na grubych oczkach maszynki do mielenie mięsa. Następnie roluję kulkę wielkości orzech włoskiego i lekko spłaszczam. Smażę z każdej strony po 1-2 minut (w zależności od jakości mięsa i rozgrzania patelni). Bułki przepoławiam na pół i kładę na dolną połówkę małe kwadraciki sera żółtego i podpiekam w piekarniku, aż ser się rozpuści. Jakie dodatki? Plasterki ogórka, kiełki rzodkiewki oraz pomidorowa salsa.

Burger-owy koreczek idealnie pasuje do piwa, wódeczki oraz bardziej wysublimowanych drineczków.

Pozdrawiam !

Piona!

 

Składniki:

Bułki

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 7 g mąki pszennej
  • 50 g roztopionego masła
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • 1 jajko
  • sezam
  • 1 żółtko

 

Burger

  • 300 g antrykotu
  • sól
  • pieprz

 

Dodatki

  • ogórek zielony
  • ser mimolette
  • kiełki rzodkiewki
  • salsa pomidorowa / ulubiony sos

 

Proces twórczy:

  1. Przesiać mąkę dwa razy. Dodać drożdże, sól i cukier. Wymieszać.
  2. Roztopić masło. Podgrzać lekko mleko.
  3. Dodać do mąki mleko, masło oraz wbić jajko. Wyrabiać ciasto przez 15 minut na podsypanej mąką stolnicy – ciasto nie powinno się kleić do rąk i stolnicy.
  4. Przełożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  5. Podzielić ciasto na 30-50 małych kawałków (w zależności jakiej chcecie wielkości otrzymać bułeczki). Uformować bułeczki i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na 30 minut.
  6. Posmarować bułeczki żółtkiem i posypać wierzch sezamem.
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160-170 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
  8. Zmielić mięso na grubych oczkach. Doprawić do smaku solą morską i pieprzem.
  9. Uformować małe kotleciki. Smażyć na patelni grillowej po 1-2 minuty z każdej strony.
  10. Przepołowić bułeczki. Na dolną część położyć ser. Podpiec w piekarniku.
  11. Złożyć burgerki -> bułka -> ser -> burger -> ogórek -> kiełki rzodkiewki -> salsa -> bułka.