LECZO

1-IMG_2619

Kłaniam się nisko. Przy takich temperaturach nie chcę się oddychać, a co dopiero gotować. Mój organizm nie potrafi się przestawić na tryb „oszczędny” i co jakiś czas domaga się posiłku. Nie potrafię tego zrozumieć. Chcąc rozwiązać problem wysokich temperatur i głodu, poszukiwałem odpowiedniego dania. Zakręciłem kołem fortuny i strzałka zatrzymała się na polu „LECZO”.

Leczo idealnie wpasowało się w moje potrzeby. Przede wszystkim jest to danie jednogarnkowe, które nie wymaga większego wysiłku. Ponad to, dobrze smakuje na ciepło i zimno.

Tak naprawdę do „leczo” można dodać różnorodne składniki. Bazą dania jest papryka. Reszta składników to freestyle albo „co masz jeszcze w lodówce”. W mojej wersji wspomnianej „klasyki”, w roli głównej występuje papryka biała, czerwona oraz pomidory malinowe. W misce też pływa kiełbasa podwawelska, cebula i kilka innych przypraw. Całość jest oszałamiająco pyszna.

A Wy co jecie w gorące dni ?

Piona !

 

Składniki:

  • 1 kg papryki białej / żółtej
  • 500 g papryki czerwonej
  • 250 ml wody lub bulionu
  • 1 papryczka chili
  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 300 g kiełbasy podwawelskiej
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć warzywa. Paprykę pokroić w większą kostkę, cebulę w piórka. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry, a następnie pokroić w kostkę.
  2. Pokroić w kostkę kiełbasę.
  3. Rozgrzać 2 łyżki oleju w garnku. Wrzucić kiełbasę. Smażyć 5 minut.
  4. Wrzucić cebulę. Smażyć kolejne 3-4 minuty.
  5. Dodać paprykę. Dusić pod przykryciem 5 minut.
  6. Dolać szklankę wody do zawartości garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielski, papryczkę chili, paprykę słodką, suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić 10 minut.
  7. Dodać pomidory. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.

1-IMG_2617 1-IMG_2619 1-IMG_2620

Dodaj komentarz