KLUSKI SZARE Z OKRASĄ

Kłaniam się nisko. Wczoraj pierwszy raz na mój warsztat kulinarny wjechała kwaśnica, dzisiaj eksperymentowałem z kluskami szarymi (żelaziaki, przecieraki, kluski kładzione). Przez 31 lat mijałem się z tym przysmakiem niczym komornik z dłużnikiem. Kluski szare wywodzą się z Wielkopolski, zazwyczaj podawane jako dodatek do dań mięsnych lub z okrasą jako danie główne.

Na przepis natrafiłem w starej książce kulinarnej. Poziom trudność w skali od 1 do 10, oscylował między 2-3. Idealny pułap jak na szybkie danie po ciężkim tygodniu w pracy. Kluski szare robi się na bazie tartych ziemniaków, mąki pszennej oraz jajka. Uzyskaną masę w odpowiedni sposób kładzie się na wrzącą wodę. Kilka minut gotowania i mamy gotowe danie. Wystarczy zrobić jeszcze okrasę z boczku i cebuli.

Z finalnego efektu jestem zadowolony. Wygląd nie powala na kolana, ale w smaku bardzo dobre. Ciekawa alternatywa dla puree ziemniaczanego czy klusek śląskich. Co do koloru, szarość uzyskacie tylko wtedy, kiedy utarte ziemniaki poleżą dłuższy czas -powietrze zrobi swoje. Dzisiaj byłem zbyt nadgorliwy i nie dałem szansy pyrom na odpoczynek.

Kluski kładzione wylądują jeszcze wiele razy na moim talerzu. Tym razem jako dodatek do solidnej porcji mięsa.

Piona.

 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

 

Okrasa

  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Proces twórczy:

  1. Obrać ziemniaki. Przepłukać pod zimną wodą. Zetrzeć na drobnych oczkach. Odstawić na 30 minut, aby ziemniaki puściły wodę (wtedy ziemniaki uzyskają szary kolor).
  2. Odcisnąć ziemniaki, nadmiar wody odlać.
  3. Dodać do ziemniaków mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól do smaku. Wbić jajko. Wymieszać na gładką masę.
  4. Zagotować osoloną wodę. Za pomocą łyżki nabierać masę ziemniaczaną. Powoli kłaść na powierzchnię wody (aby ciasto nie kleiło się do łyżki, należy moczyć łyżkę w gorącej wodzie). Gotować 10 minut. Kluski wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.
  5. Przygotować okrasę. Boczek pokroić na drobne paseczki lub kostkę. Smażyć na patelni, aż zrobią się skwarki. Dorzucić cebulę, smażyć do uzyskania złotego koloru.
  6. Kluski szare podlać okrasą.
  7. Smacznego.