Kłaniam się nisko. Wczoraj pierwszy raz na mój warsztat kulinarny wjechała kwaśnica, dzisiaj eksperymentowałem z kluskami szarymi (żelaziaki, przecieraki, kluski kładzione). Przez 31 lat mijałem się z tym przysmakiem niczym komornik z dłużnikiem. Kluski szare wywodzą się z Wielkopolski, zazwyczaj podawane jako dodatek do dań mięsnych lub z okrasą jako danie główne.
Na przepis natrafiłem w starej książce kulinarnej. Poziom trudność w skali od 1 do 10, oscylował między 2-3. Idealny pułap jak na szybkie danie po ciężkim tygodniu w pracy. Kluski szare robi się na bazie tartych ziemniaków, mąki pszennej oraz jajka. Uzyskaną masę w odpowiedni sposób kładzie się na wrzącą wodę. Kilka minut gotowania i mamy gotowe danie. Wystarczy zrobić jeszcze okrasę z boczku i cebuli.
Z finalnego efektu jestem zadowolony. Wygląd nie powala na kolana, ale w smaku bardzo dobre. Ciekawa alternatywa dla puree ziemniaczanego czy klusek śląskich. Co do koloru, szarość uzyskacie tylko wtedy, kiedy utarte ziemniaki poleżą dłuższy czas -powietrze zrobi swoje. Dzisiaj byłem zbyt nadgorliwy i nie dałem szansy pyrom na odpoczynek.
Kluski kładzione wylądują jeszcze wiele razy na moim talerzu. Tym razem jako dodatek do solidnej porcji mięsa.
Piona.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Okrasa
- 100 g boczku wędzonego
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Proces twórczy:
- Obrać ziemniaki. Przepłukać pod zimną wodą. Zetrzeć na drobnych oczkach. Odstawić na 30 minut, aby ziemniaki puściły wodę (wtedy ziemniaki uzyskają szary kolor).
- Odcisnąć ziemniaki, nadmiar wody odlać.
- Dodać do ziemniaków mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól do smaku. Wbić jajko. Wymieszać na gładką masę.
- Zagotować osoloną wodę. Za pomocą łyżki nabierać masę ziemniaczaną. Powoli kłaść na powierzchnię wody (aby ciasto nie kleiło się do łyżki, należy moczyć łyżkę w gorącej wodzie). Gotować 10 minut. Kluski wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.
- Przygotować okrasę. Boczek pokroić na drobne paseczki lub kostkę. Smażyć na patelni, aż zrobią się skwarki. Dorzucić cebulę, smażyć do uzyskania złotego koloru.
- Kluski szare podlać okrasą.
- Smacznego.