Kłaniam się nisko. Wczoraj kolejną niedzielę z rzędu chill-owałem w moim grillowym raju. Na śniadanko wjechał klasyczny zestaw z rusztu, biała kiełbasa z chrupiącymi grzankami, warzywami i czeską musztardą. Po dobrym posiłku były siły, aby przyrządzić dla rodziny coś dobrego. Padło na kebaba w cieście.
Kebab w cieście zawsze daje radę, a przygotowany z najwyższej jakości produktów nie ma sobie równych. Ciasto oczywiście przygotowałem na poczekaniu. Wystarczy mąka, smalec i gorąca woda, i mamy ciasto jakiego nie dostaniecie w tureckiej budzie. Ciasto dobrze rozwałkowane grillowałem kilkanaście sekund z każdej strony. Wyszedł sztos.
Przejdźmy teraz do głównego bohatera kebaba, czyli mięsa. Tutaj przygotowałem mielone szaszłyki, coś na wzór bałkańskich cevapcici, czy bliskowschodniej kofty. Użyłem mięsa wieprzowego i wołowego. Dodałem dużą ilość świeżej kolendry, pietruszki i innych suszonych ziół. Ponad to, poszło kilka przypraw i szaszłyki nadawały się do grillowania. Wyszedł kolejny sztos.
Co do reszty składników występujących w moim „placku”. Użyłem standardowe warzywne wypełniacze: sałatę lodową, pomidora, paprykę, cebulę oraz ogórka małosolnego. Wszystko polałem dużą ilością domowego sosu ajvar oraz jogurtem greckim. Cała kompozycja to mistrzostwo świata. Nawet moja mama był pod zachwytem, która nie jest zwolennikiem takich smaków. Polecam przygotować sobie tego kebsika.
Piona!
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
- garść świeżej kolendry
- garść pietruszki
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Tortille domowe
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 80 g smalcu
- sól
Dodatki:
- pomidor
- ogórek
- cebula
- sałata lodowa
- papryka
- ajvar
- jogurt grecki
Proces twórczy:
- Przełożyć zmielone mięso do miski. Poszatkować kolendrę i pietruszkę, dodać do mięsa. Cebule drobno pokroić zeszklić na złoty kolor, dodać do reszty składników.
- Dodać resztę składników do mięsa. Dobrze wyrobić. Uformować cienkie, podłużne kotleciki. Nabić na namoczone wcześniej drewniane wykałaczki. Zawiną w folię spożywczą i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
- Przygotować placki. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić na stolnicy, aż ciasto będzie jędrne i nie będzie żadnych grudek. Zawinąć w folię spożywczą na 30 minut.
- Podzielić ciasto na 10-12 części, podsypać mąką stolnicę i rozwałkować n cienkie placki. Placki smażyć na rozgrzanej patelni po 30 sekund na stronę, ewentualnie wrzucić na ruszt i grillować po 15-20 sekund na stronę. Tortillę przełożyć na talerz i przykryć wilgotną ściereczką.
- Przełożyć szaszłyki na ruszt, grillować z każdej strony po 7-8 minut.
- Złożyć kebaba: tortilla -> sos ajvar -> sałata -> warzywa -> 2x szaszłyk -> jogurt grecki, zawinąć wszystko.
- Gotowe.