CHLEB W JAJKU – TOST BURGER

Ulubione smaki dzieciństwa? Jest ich sporo. Jako, że dorastałem na przełomie lat 80 i 90, wielkiego wyboru nie było. I dobrze, bo nasze mamy i babcie potrafiły z niczego zrobić coś pysznego.

Z sentymentem wspominam grochówkę z kotła wojskowego, fasolkę szparagową podaną z bułką tartą, makaron z serem i cynamonem oraz chleb w jajku. Ostatnia pozycja zawsze wywołuje u mnie uśmiech i ogromny ślinotok. Najprostsza potrawa, którą można podać zarówno na śniadanie, obiad czy kolacje. Wystarczy rozbełtać jajko, zamoczyć w nim chleb i wrzucić na patelnię. Banał. Kilka chwil i gotowe. Pamiętajcie. W prostocie tkwi siła.

Dzisiaj trochę zaszalałem i rozbudowałem do granic możliwości „chleb w jajku”. Z kultowej pozycji stworzyłem TOST BURGERA, który składa się z trzech kromek tostowych, dwóch soczystych kotletów z wołowiny oraz dodatków takich jak ser mimolette różnego rodzaju warzywa. Pyszności.

A jakie są Wasze smaki dzieciństwa ?

 

Składniki:

3 kromki chleba tostowego

2 jajka

180 g mielonej wołowiny (najlepiej karczek)

ser mimolette

pomidor malinowy

cebula czerwona

sos curry / majonez

rukola

sól

pieprz

zioła prowansalskie

czosnek granulowany

papryka słodka

 

Proces twórczy:

  1. Mięso mielone przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką słodką. Formujemy dwa kotlety.
  2. Roztrzepujemy dwa jajka. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz łyżeczkę ulubionych ziół suszonych. Ja użyłem ziół prowansalskich.
  3. Rozgrzewamy dwie patelnie – grillową i zwykłą. Na zwykłej wlewamy olej rzepakowy (tyle aby pokrył całe dno).
  4. Na grillową patelnie kładziemy burgery i smażymy po 3-4 minuty. Pod koniec smażenia na drugiej stronie dodajemy ser.
  5. Maczamy dokładnie chleb w jajku z dwóch stron. Kładziemy na patelnię i smażymy z każdej strony po 3 minuty. Odsączamy w papierowe ręczniki nadmiar tłuszczu.
  6. Zabieramy się za składanie. Pierwsza kromka → sos curry → rukola → burger z serem → 2 kromka → sos → rukola → pomidor malinowy → cebula czerwona → burger z serem → 3 kromka

Dodaj komentarz